Σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα τίθενται όλοι οι ταξιδιώτες που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα τη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική, όπως ανακοίνωσε η Γουατεμάλα, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γουατεμάλα θα επιβάλλει για δύο μήνες καραντίνα τουλάχιστον μίας εβδομάδας σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην επικράτειά της και έχουν επισκεφθεί μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες τη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική.

Η υπουργός Υγείας Αμέλια Φλόρες τόνισε πως η διάρκεια του μέτρου ενδέχεται να παραταθεί.

Παναμάς: Απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας η είσοδος στους ταξιδιώτες από το ΗΒ και τη Νότια Αφρική

Οι αρχές του Παναμά θα επιβάλλουν απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στη Νότια Αφρική μέσα στις προηγούμενες 20 ημέρες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποτρέψουν την εξάπλωση νέου στελέχους του SARS-CoV-2 στη χώρα.

Η απαγόρευση αυτή, που έχει προσωρινό χαρακτήρα, έχει εφαρμογή σε όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εάν κινούνται αεροπορικώς, με χερσαία ή θαλάσσια μεταφορικά μέσα, ξεκαθάρισε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Δεν διευκρίνισε το πότε θα πάψει να εφαρμόζεται το μέτρο.

Οι υγειονομικές αρχές στη χώρα είχαν καταγράψει μέχρι χθες 3.566 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 212.339 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Βόρεια Μακεδονία: Η χώρα απαγορεύει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο – καραντίνα δύο εβδομάδων για τους εισερχόμενους

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατόπιν συνεδρίασής της το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισε την απαγόρευση όλων των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο ως το τέλος του έτους, μετά την ανακάλυψη μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού στη Βρετανία.

Με την ίδια απόφαση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, όλοι όσοι εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των χερσαίων συνόρων ή των δύο αεροδρομίων της Βόρειας Μακεδονίας (Σκοπίων και Οχρίδας) θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που θα δηλώσουν, διάρκειας 14 ημερών.

Πανομοιότυπα μέτρα ανακοίνωσε εξάλλου αργά χθες το βράδυ και η κυβέρνηση της Αλβανίας, με την απαγόρευση των πτήσεων να τίθεται σε ισχύ από σήμερα 22η Δεκεμβρίου στις 06:00 ως την 6η Ιανουαρίου, ενώ όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Περού: Αναστολή όλων των πτήσεων από την Ευρώπη για δύο εβδομάδες

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη προληπτικά, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2, που φέρεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα «προληπτικής φύσης» που έχουν σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου στελέχους στο Περού, το οποίο συμμορφώνεται προς τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι χώρες να ενισχύσουν τις διαδικασίες ελέγχου και πρόληψης, ανέφερε ο Σαγάστι.

Επιπλέον, η Λίμα αποφάσισε να «απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε ο περουβιανός πρόεδρος. Πέραν αυτού, Περουβιανοί και αλλοδαποί που είχαν επισκεφθεί το ΗΒ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και βρίσκονται ήδη στη χώρα των Άνδεων «πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, δεν έχουν φτάσει στη χώρα απευθείας πτήσεις προερχόμενες από τη Βρετανία μετά τη 15η Δεκεμβρίου, όταν ξανάρχισαν οι διεθνείς πτήσεις. Ωστόσο οι αρχές έχουν θέσει υπό επιτήρηση Βρετανούς που έχουν μπει στη χώρα αφού μετεπιβιβάστηκαν σε άλλα αεροσκάφη, διευκρίνισε.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς το Περού πλησιάζει, αν δεν έχει ξεπεράσει ήδη, το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων του νέου κορονοϊού (ήταν 997.517 την Κυριακή), ενώ κατά τα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 37.103.

Ως εδώ η Λίμα έχει υπογράψει προσύμφωνο με την Pfizer για την αγορά 9,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, ενώ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να εξασφαλίσει άλλες 13,2 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η κυβέρνηση του Σαγάστι αναγνώρισε πάντως την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει ενημέρωση ούτε σχετικά με το πότε θα φθάσουν οι πρώτες δόσεις, ούτε πόσες θα είναι.