Είναι το δεύτερο βουνό της Ρούμελης, μετά τη Γκιώνα. Με την κορυφή Κόρακας στα 2.495 μέτρα, γεμάτα αντιθέσεις, απόκρημνες κορφές να εναλλάσσονται με μεγάλα λιβάδια και πλούσια νερά, τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας.

Το σύμπλεγμα των Βαρδουσίων περιλαμβάνει το νότιο άκρο της Πίνδου, στη Στερεά Ελλάδα, και καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα της Φωκίδας και μικρό κομμάτι της Φθιώτιδας. Δύο καταφύγια περιμένουν τους ορειβάτες που επιχειρούν να «δαμάσουν» τις αδάμαστες κορυφές.

Το όνομα Βαρδούσια λέγεται πως αντικατέστησε την παλαιότερη ονομασία του βουνού, που λεγόταν Ανεμιστό. Πρόκειται για ένα αλπικό βουνό σε μικρογραφία, με πολλές και συναρπαστικές αντιθέσεις, έντονο ανάγλυφο αλλά και επιβλητικές κορυφές, που προσφέρει στο μονοπάτι Ε4 μία από τις ωραιότερες διαδρομές του.

Ουσιαστικά τα Βαρδούσια έχουν τρία «πρόσωπα»: Στον βορρά είναι πιο «στρογγυλά» τα χαρακτηριστικά τους, στον νότο κυριαρχεί ο Κόρακας και στα δυτικά σκίζουν τον ουρανό οι απότομες μυτερές κορφές τους. Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η μεγάλη κορυφογραμμή που ξεκινά από τον Κόρακα και καταλήγει, 17 χιλιόμετρα μετά, στη λίμνη του Μόρνου.

Το διάσελο Μετερίζια εκτείνεται στα 2.058 μέτρα ενώ την προσοχή τραβούν και οι Σούφλες, ένα σύμπλεγμα από «μύτες» στα 2.260 μέτρα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι κορφές Πάνω και Κάτω Ψηλό ενώ στα βόρεια εντοπίζεται μακριά κορυφογραμμή με ήπιες κλίσεις, που καταλήγει στην Γραμμένη Οξυά. Ακόμα ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των Βαρδουσίων είναι πως οι κορυφές είναι γυμνές από τα 1.700 μέτρα και πάνω. Προς τα βόρεια οι κορυφές είναι πιο χαμηλές αλλά η βλάστηση πιο πλούσια ενώ εκτός της φυσικής ομορφιάς τους, τα Βαρδούσια έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και από πλευρά βιοποικιλότητας.

Για να φτάσει ο επισκέπτης στο μεγαλύτερο ορεινό συγκρότημα της Στερεάς Ελλάδας, η πιο γνωστή διαδρομή είναι μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στον Μπράλο. Στα Βαρδούσια και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων βρίσκεται το χωριό Αρτοτίνα, όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος.

IMG_1030 IMG_5614

ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ