Η Ελλάδα έχει ένα τόσο πλούσιο φυσικό τοπίο το οποίο μοιάζει να ανανεώνεται συνεχώς. Και είναι λογικό μιας και η φύση είναι ο μεγαλύτερος και πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης. Και ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις ποιο θα είναι το επόμενο δημιούργημά της. Ένα από αυτά λοιπόν ήταν σχετικά πρόσφατα η νεότερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στην Καρδίτσα και είναι αποτέλεσμα γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή. Το αποτέλεσμα, βέβαια, σήμερα είναι μαγικές εικόνες από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Ο λόγος για τη λίμνη Στεφανιάδα που δημιουργήθηκε μόλις το 1963 και είναι η νεότερη από τις ελληνικές λίμνες. Ευκαιρία να την γνωρίσεις καλύτερα με την πρώτη ευκαιρία. Ολόκληρη η περιοχή, εξάλλου, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικά τις πιο κρύες.

Η νεότερη λίμνη της Ελλάδας και ο ιδιαίτερος τρόπος που δημιουργήθηκε

Η λίμνη Στεφανιάδα, λοιπόν, μπορεί να… υπερηφανεύεται ότι είναι η νεότερη λίμνη της χώρας μας. Και μάλιστα φυσική λίμνη. Πώς δημιουργήθηκε; Ήταν αρχή του 1963 όταν σε υψόμετρο 850 μέτρων, η πλαγιά Στοιχειό ξεκόλλησε από το βουνό Σμίνικο. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει  στον Στεφανιώτη ποταμό, δηλαδή έναν από τους πλέον ισχυρούς και ορμητικούς παραποτάμους που έχει ο Αχελώος. Φυσικά κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε  παρά να δημιουργήσει πολλές γεωλογικές αλλαγές στην περιοχή. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχε προκαλέσει ζημιές σε οικισμούς και μεταξύ αυτών ούτε στο χωριό που βρισκόταν ακριβώς εκεί.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, το αποτέλεσμα όμως αυτής της ισχυρής κατολίσθησης ήταν να δημιουργηθεί μια μικρή φυσική λίμνη. Μια λεκάνη που γέμισε σιγά σιγά νερό. Και μιλάμε, βέβαια, για την λίμνη Στεφανιάδα. Η λίμνη έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια λίμνη απαράμιλλης ομορφιάς. Πνιγμένη κυριολεκτικά στο πράσινο και περιτριγυρισμένη από βουνά. Και μπορεί να έχει σχηματιστεί από φυσικά αίτια, ωστόσο μοιάζει, όπως λένε, οι ειδικοί με τις μικρές τεχνητές ελληνικές λίμνες των φραγμάτων.

Η στάθμη της λίμνης αυξομοιώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ όταν ο καιρός είναι καλός μπορεί κανείς να δει ότι μοιάζει με καθρέφτη. Στα νερά της αντανακλάται το καταπράσινο τοπίο ακόμη και με λεπτομέρειες. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Μπορεις, μάλιστα, να θαυμάσεις την νεότερη από τις ελληνικές φυσικές λίμνες στο βίντεο του καναλιού Nature with drone makis theodorou στο Youtube.

Πώς θα πας στη λίμνη Στεφανιάδα

Αν βρεθείς για μια φθινοπωρινή απόδραση στην Καρδίτσα τότε μπορείς να κάνεις μια εκδρομή απόστασης μιας ώρες για να βρεθείς στη λίμνη Στεφανιάδα. Η νεότερη από τις ελληνικές λίμνες απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Θα περάσεις μέσα από όμορφα χωριά και κάτω από τα βουνά της Αργιθέας. Μην χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις επίσης από κοντά τα μοναστήρια Κώστη και Σπηλιάς.