Ανθισμένα λουλούδια, καταπράσινα τοπία, γάργαρα νερά και πετρόχτιστα σπίτια. Στα γραφικά Ζαγοροχώρια η παράδοση συνδυάζεται άψογα με τις ομορφιές του τόπου, στον οποίο η άνοιξη προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Οδηγώντας περίπου 20 χιλιόμετρα από τη πόλη των Ιωαννίνων θα ανακαλύψετε τα πρώτα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου.

Σε αυτό το δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά ο επισκέπτης θα ανακαλύψει μια πληθώρα επιλογών για χαλάρωση και επαφή με την φύση. Οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών δεν είναι πολύ μεγάλες, δίνοντας την δυνατότητα να δείτε πολλές αξέχαστες τοποθεσίες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα και άλλα χτισμένα μέσα στο δάσος. Στα Ζαγοροχώρια οι εναλλαγές των τοπίων είναι συνεχείς. Ξερές κορυφές δίνουν τη θέση τους σε δύσβατα δάση, ενώ τα ποτάμια και τα πέτρινα γεφύρια ξεφυτρώνουν σε κάθε στροφή του δρόμου.

Σημείο κατατεθέν στο Ζαγόρι είναι ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα παγωμένα του νερά και τα γραφικά γεφυράκια. Ιδανικός για τους λάτρεις των extreme sport, αφού στα νερά του μπορεί κάποιος να κάνει rafting και κανό – καγιάκ, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν και μπάνιο.

Η δρακόλιμνη της Γκαμήλας που βρίσκεται στο όρος Τύμφη σε υψόμετρο 2.100 μέτρων αξίζει παραγματικά μια επίσκεψη σας. Σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις, δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα αλλά προσφέρει ένα ανεπανάληπτο αλπικό τοπίο με μόνιμο νερό και αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό. Είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκους) που φιλοξενεί στα νερά της . Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε είναι η άνοιξη και θα την αντικρύσετε μετά από τέσσερις ώρες πεζοπορίας από το χωριό Μικρό Παπιγκο.

Οι φημισμένες κολυμπήθρες ανάμεσα στα χωριά Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο προσφέρουν ένα ονειρεμένο θέαμα στους επισκέπτες. Πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Τα τρεχούμενα νερά έχουν δημιουργήσει μικρές φυσικές πισίνες, κατάλληλες για μπάνιο. Μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία είναι το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου.

Με μήκος 12 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος 1000 μέτρα είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το διασχίζει ο Βοϊδομάτης και έχει νερό από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Από τα πιο φημισμένα χωριά της περιοχής είναι τα γειτονικά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο.

Με απρόσκοπτη θέα στην Αστράκα (όρος Γκαμήλα) και γραφικά πέτρινα καλντερίμια αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου είναι η Αρίστη με την περίφημη πλατεία με τον πλάτανο. Οι γραφικές γειτονιές του οικισμού σας προσκαλούν για περπάτημα και χαλαρή διάθεση.

Αξίζει να δείτε το γραφικό Δίλοφο με τα καλοδιατηρημένα καλντερίμια του, το δημοφιλές Μονοδένδρι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, τον παραδοσιακό οικισμό της Ελάτης και το κεφαλοχώρι Κήποι. Γευτείτε τα παραδοσιακά φαγητά και το κόκκινο κρασί της περιοχής. Μην παραλέιψετε να δοκιμάσετε το ντόπιο τσίπουρο, τις περίφημες πίτες και τα γλυκά του κουταλιού.

Πάσχα στα Ζαγοροχώρια

Το Πάσχα στα Ζαγοροχώρια γιορτάζεται με λαμπρότητα, σύμφωνα με την παράδοση και τα έθιμα της περιοχής. Στο  η κατάνυξη και η απλότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ημερών του Πάσχα. Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου γίνεται πρώτα στο Μεγάλο Πάπιγκο και μετά στο Μικρό.

Η λειτουργία της Ανάστασης στον ιστορικό ναό του Αγίου Βλασίου, που έχει χτιστεί το 1852, με την απλότητα και την ξεχωριστή της ατμόσφαιρα θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Ο ήχος της καμπάνας που αντιχεί στους πρόποδες της Πίνδου και η λάμψη των βαρελότων θα συμπληρώσουν το υπέροχο σκηνικό.

Εναλλακτικά, επισκεφθείτε το Βρυσοχώρι που απλώνεται στη μικρή κοιλάδα του Αώου ποταμού και ζήστε μαζί με τους ντόπιους την αναβίωση των εθίμων της Μεγάλης Εβδομάδας.