Ένα παραμυθένιο σκηνικό στη σκιά του Γράμμου

Η αλπική λίμνη Μουτσάλια μαγεύει τον επισκέπτη - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:23
06/09/2019
Ένα παραμυθένιο σκηνικό στη σκιά του Γράμμου
loading

Στη σκιά του Γράμμου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η λίμνη Μουτσάλια ή λίμνες Αρένων όπως αναφέρονται πιο συχνά, βρίσκονται στο νομό Καστοριάς, κοντά στα σύνορα με τα Γιάννενα σε ένα κατάφυτο δάσος οξιάς στη ρίζα της κορφής του Γράμμου, Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).

Πρόκειται για ένα μέρος μαγευτικό, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από παραμύθι, ενώ περιμένει κάτω από τη σκιά του επιβλητικού Γράμμου, να την ανακαλύψει ο ταξιδιώτης. Και να μείνει σίγουρα εντυπωσιασμένος με το υπέροχο σκηνικό που θα ξεδιπλωθεί μπροστά του.

Η Μουτσάλια προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό, «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος».

Οι δύο αυτές λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων. Η δυτική λίμνη αγγίζει τις πλαγιές που ανεβαίνουν στη κορφή, έχει περίμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου και είναι ρηχή με τα νερά της να λιγοστεύουν αρκετά το καλοκαίρι.

Η λίμνη που βρίσκεται στα ανατολικά είναι η κύρια λίμνη που ονομάζεται και λίμνη Μουτσάλια και δέχεται τα νερά της δυτικής λίμνης. Καλύπτει λιγότερη έκταση με περίμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα και μέγιστο βάθος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκεπάζεται από πάγο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει