Άλλα κτισμένα σε απόκρημνες βουνοκορφές κι άλλα σε μοναδικά τοπία. Άλλα είναι κτισμένα δίπλα στο κύμα και άλλα σε σημεία που τα λούζει ο ήλιος. Και κάποια άλλα μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Παντού, μπορείτε να συναντήστε μικρά ή μεγάλα εξωκλήσια, που θα σας εντυπωσιάσουν.

Και μπορεί, πολλοί να έχουν κατά νου, τα μικρά ολόλευκα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών, όμως, υπάρχουν πάρα πολλά κι εξίσου εντυπωσιακά και στην ηπειρωτική χώρα. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι κτισμένα σε τέτοιο σημείο, που αντικρύζοντας τα ο επισκέπτης μένει με το στόμα ανοιχτό.

Δείτε παρακάτω κάποια εντυπωσιακά ή παράξενα εξωκλήσια της χώρας μας, μοναδικής ομορφιάς και γνωρίστε την ιστορία που κουβαλάνε.

Αγία Θεοδώρα, Βάστα Αρκαδίας

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν στο μικρό βυζαντινό εκκλησάκι για να δουν από κοντά το παράξενο φαινόμενο, που το έχει κάνει διάσημο, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Πάνω στη στέγη του έχουν φυτρώσει 17 πανύψηλα δέντρα, ύψους 20 μέτρων και δεκάδων τόνων βάρους, ενώ δεν φαίνονται πουθενά οι ρίζες τους.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Θεοδώρα ήταν ένα 17χρονο κορίτσι που εκτελέστηκε στο σημείο αυτό, ενώ λίγο πριν πεθάνει ζήτησε από το Θεό να γίνει το σώμα της Εκκλησία, τα χρόνια της δέντρα (εξ’ ου και τα 17 δέντρα στη σκεπή) και το αίμα της νερό να τα ποτίζει. Μάλιστα, από το μικρό ναό αναβλύζει πηγαίο νερό.

Παναγία Κακαβιώτισσα, Λήμνος

Στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά και τεράστια βράχια βρίσκεται η μοναδική εκκλησία παγκοσμίως, που δεν έχει σκεπή! Η Παναγία η Κακαβιώτισσα, που πήρε το όνομά της από το βουνό Κάκαβο είναι κτισμένη μέσα σε μία σπηλιά και όποιος την επισκέπτεται μένει εντυπωσιασμένος, από το όλο σκηνικό.

Μονή του Προδρόμου, Αρκαδία

Από τις πιο εντυπωσιακές Μονές, που σου «κόβουν» την ανάσα, λόγω της θέσης, που είναι κτισμένη. Ανάμεσα στα χωριά Στεμνίτσα και Δημιτσάνα, στη χαράδρα του Λούσιου ποταμού και στη ρίζα ενός απότομου βράχου βρίσκεται η Μονή του Προδρόμου. Κτίστηκε τον 12ο αιώνα και η θέα που προσφέρει στον επισκέπτη – προσκυνητή είναι πραγματικά μοναδική.

Εκκλησία Αγίας Φωτεινής, Μαντινεία

Ίσως, η πιο παράξενη εκκλησία σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται στον κάμπο της Μαντινείας, δυτικά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μαντινείας και 15 χλμ από την Τρίπολη. Και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι το εξωτερικό της, που τη διαφοροποιεί από τις εκκλησίες, όπως τις ξέρουμε. Κι αυτό διότι στο οικοδόμημα συνδυάζονται χριστιανικά, βυζαντινά και αρχαιοελληνικά στοιχεία.

Η Παναγία Προυσιώτισσα, Καρπενήσι

Η «Κυρά της Ρούμελης» δεσπόζει σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία, μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού, 36 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Το παρεκκλήσι της Μονής κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή του βυζαντινού Αυτοκράτορα, Θεόφιλου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1754, πάνω στα ερείπια δυο παλαιότερων που είχαν ανοικοδομηθεί στο ίδιο μέρος. Στο μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή, βρίσκονται τα «Πατήματα της Παναγιάς», τα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, είναι τα ίχνη που άφησε η Παναγιά στο δρόμο της προς τον Προυσό.

Η Παναγιά η Θαλασσινή, Άνδρος

Στο λιμάνι της Χώρας, στην περιοχή της Πλακούρας, πάνω σε έναν βράχο δεσπόζει το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Θαλασσινής, η οποία θεωρείται ότι είναι η προστάτιδα όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα.

Μάλιστα, στην εικόνα της Θαλασσινής συναντάμε ένα πρωτότυπο στοιχείο στην αγιογραφία, που, όμως, δεν είναι και τόσο τυχαίο. Η Παναγία εικονίζεται πάντα φορώντας κόκκινο χιτώνα, όμως, σε αυτή την εικόνα φοράει μπλε, θέλοντας να δείξουν τη σχέση της με τη θάλασσα.

Μονή Κηπίνας Καλαρρυτών,  Ήπειρος

Από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου είναι κτισμένο στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου βράχου. Η στέγη του είναι ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί έτσι ώστε να σχηματίζει θόλο. Η Μονή Κηπίνας κτίστηκε περίπου το 1212 μ.Χ., είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πήρε το όνομά της από τους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη Μονή οι μοναχοί.