Ανδρίτσαινα, στο σταυροδρόμι τριών νομών

Βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια της με τα όμορφα αρχοντικά - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:19
30/03/2017
Ανδρίτσαινα, στο σταυροδρόμι τριών νομών
3
loading

Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά, στη δυτική πλαγιά του Λυκαίου όρους εκεί που «συναντώνται» οι νομοί Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, η Ανδρίτσαινα με τα αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα δρομάκια της είναι από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής.

Η ιστορία της είναι μεγάλη καθώς αναπτύχθηκε κατά τη Φραγκοκρατία και μάλιστα αναφέρεται στο Χρονικόν του Μορέως. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της τόσο στα Ορλωφικά όσο και στην Ελληνική Επανάσταση. Το 1826 η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Σήμερα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους στα γραφικά σοκάκια της, στη σκιά των επιβλητικών πετρόχτιστων σπιτιών. Στο κτίριο του Γυμνασίου, στην είσοδο του χωριού, στεγάζεται η ιστορική Νικολοπούλειος βιβλιοθήκη. Χρονολογείται από το 1840 και η συλλογή της αριθμεί πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων, σπάνια χειρόγραφα του 16ου και 17ου αιώνα, σημαντικά έγγραφα από την περίοδο της επανάστασης και πλούσιο λαογραφικό υλικό.

Η απαραίτητη στάση για τον καφέ γίνεται στην πλατεία της Ανδρίτσαινας, στη σκιά των πλατανιών και με υπέροχη θέα. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η χτισμένη το 1724 «Τρανή Βρύση», η παλαιότερη χρονολογημένη κρήνη της Πελοποννήσου.

Από την Ανδρίτσαινα, πολλοί επισκέπτες ανηφορίζουν στις Βάσσες όπου, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων βρίσκεται ο περίφημος ναός του Επικούριου Απόλλωνα, έργο του Ικτίνου. Η απολαυστική διαδρομή στις πλαγιές του Λυκαίου όρους οδηγεί στην Καρύταινα και τα υπόλοιπα όμορφα χωριά της Αρκαδίας.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Κπθπ

  Στην Κρεμαστή Λακωνίας, η κεντρική τετράκρουνη βρύση αναγράφει ημερομηνία κτίσης το 1722.

 2. avatar lathe viosas Α

  Ποιός σας είπε ότι το ΚΑΣΤΡΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ με υψόμετρο 940 μ.
  υστερεί σε κάτι προκειμένου να το προβάλετε ως θέρετρον.
  Τι είναι αυτό που σας κάνει να φέρεστε μεροληπτικά.........

 3. avatar Υψόμετρο

  750 μέτρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει