Το μοναστήρι που μοιάζει σα να κρέμεται από τους βράχους

Ένα επιβλητικό μέρος που προκαλεί δέος - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:19
27/10/2016
Το μοναστήρι που μοιάζει σα να κρέμεται από τους βράχους
2
loading

Περίπου 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου βρίσκεται το πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής.

Ο λόγος για τη Μονή Προύσου... Χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε μία βραχώδη και απόκρυμνη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού μοιάζει σαν να κρέμεται από τους βράχους.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κατά την παράδοση το όνομα της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μ. Ασίας.

Η διαδρομή από το Καρπενήσι προς τη Μονή είναι συναρπαστική όπως είναι και το θέαμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εκεί. Χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν ενώ αμέσως νιώθει κανείς εκεί γαλήνη και ηρεμία.

Η αγριότητα του τοπίου κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται δέος για τη δύναμη της φύσης ενώ αυτό θα μετατραπεί σε γαλήνη φτάνοντας στο μοναστήρι.

Το τοπίο εκεί είναι υπερβολικά απότομο με τεράστιους γκρεμούς που οδηγούν αναγκαστικά ψηλά το βλέμμα. Έξω από τη Μονή θα δει κανείς δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, τους «πύργους του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754.

Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944 και τότε καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας.

Αργότερα ξεκίνησε εκ νέου η ανοικοδόμηση της Μονής που αποτελεί σήμερα έναν ιστορικό χώρο, πολύ σημαντικό για την ορθοδοξία.

mrfr2jti rifx4aaq prousou2 prousou3

prousou1

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar mariasofi

    πώς τα έχτιζαν βρε παιδί μου εκείνα τα χρόνια τόσο ψηλά και απόκρημνα;

  2. avatar giannis ts

    ψάξτε φωτογραφίες για το μοναστήρι της Έλωνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και τότε θα καταλάβετε τι σημαίνει να κρέμεται το μοναστήρι από τους βράχους!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει