Ο Βόλος είναι από τις πόλεις της Ελλάδας που ενδείκνυται για ένα διήμερο μακριά από το κλεινόν άστυ που τα έχει, στην κυριολεξία, όλα. Βόλτες με θαλασσινή αύρα, απολαυστικούς μεζέδες και τσιπουράκι και φυσικά μίνι απόδραση στο Πήλιο και τα πανέμορφα χωριά του.

Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, να περπατήσετε κατά μήκος της λεωφόρου Αργοναυτών με τα τσιπουράδικα και τα cafes και να περιηγηθείτε στους πολυσύχναστους πεζόδρομούς της.

Αν για κάτι, όμως, φημίζεται ο Βόλος αυτό δεν είναι άλλο από τα περίφημα ουζερί και τσιπουράδικά του, τόσο κατά μήκος της παραλιακής περαντζάδας, γνωστής και ως λεωφόρου Αργοναυτών, όσο και στη συνοικία της Νέας Ιωνίας, εκεί όπου στην ουσία γεννήθηκε η συνήθεια που έγινε λατρεία -και πλέον σημείο αναφοράς για το Βόλο- για ντόπιους αλλά και επισκέπτες. 

Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος είναι το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, τα ενδιαφέροντα κτήρια, τα δημόσια μέγαρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στην πόλη πραγματικά απολαυστική.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Βόλου είναι η αγορά, η παλαιά πόλη με τα νεοκλασικά της κτήρια και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας, με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην κορυφή του. Από τη θέση αυτή η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι.

Το πολιτιστικό «πρόσωπο» του Βόλου

Αν θέλετε να δώσετε και λίγη πολιτιστική αύρα στην απόδραση σας, κάντε μια στάση στο ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου στα Παλιά.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα που μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με φόντο το παλιό κάστρο της πόλης. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το οποίο προσφέρει μία θαυμάσια ευκαιρία για να γνωρίσετε τη σημαντική βιομηχανική ιστορία της πόλης.