Σημαντική αύξηση κατά 171% κατέγραψε η επιβατική κίνηση της AEGEAN, του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας μας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανερχόμενη σε 3,3 εκατομμύρια επιβάτες από 1,2 εκ. που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Σημαντική είναι επίσης και η βελτίωση στο συντελεστή πληρότητας, ο οποίος ανήλθε σε 79,2%, ήτοι 23 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ η προσφερόμενη χωρητικότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο ανέκαμψε στο 86% σε σχέση με το 2019, κάτι που οφείλεται στην άρση των περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας.

Κέρδη παρά τον υπερδιπλασιασμό του κόστους των καυσίμων

Ένα αεροσκάφος με τη φιγούρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των άλλων διεθνών επισφράγισε τη νέα συνεργασία Aegean – EOK

Η σημαντική αύξηση του πτητικού έργου και η ανάκαμψη της ζήτησης συνέβαλλαν σε αύξηση κατά 201% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 327,3 εκ. ευρώ από 108,6 εκ. ευρώ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Παρά τον υπερδιπλασιασμό του κόστους καυσίμων (σε σχέση με το 2019), ο Όμιλος το δεύτερο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη προ φόρων 17,7 εκ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους ύψους 10,8 εκ. ευρώ, όταν το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατέγραφε ζημιές της τάξης των 33,9 εκ. ευρώ.

Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση 193%, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει αύξηση 187% και τις συνολικές προσφερόμενες θέσεις να είναι αυξημένες κατά 101% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 27,7 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 78,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Τέλος, τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 602,1 εκ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2022.

Γερογιάννης: Στη σημαντική ανάκαμψη συνέβαλε αυξημένη επιθυμία για ταξίδια

«Μετά από δύο χρόνια περιορισμών, η αυξημένη επιθυμία για ταξίδια, ιδιαίτερα προς τη χώρα μας, συνέβαλε στη σημαντική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, κ. Δημήτρης Γερογιάννης. Και συνεχίζει:

«Η AEGEΑΝ με τις σταδιακές παραλαβές νέων αεροσκαφών, επένδυσε διευρύνοντας και πάλι το δίκτυο από την κύρια βάση της Αθήνας, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Χανιά, αυξάνοντας σταδιακά τη χωρητικότητα και τους προορισμούς, φθάνοντας τους 138 από το τέλος Ιουνίου.

Είναι σημαντικό ότι παρά το κόστος καυσίμων καταφέραμε να επιστρέψουμε σε κερδοφορία ήδη από το δεύτερο τρίμηνο, πριν το πάντα ισχυρότερο και καθοριστικό για τα ετήσια αποτελέσματα τρίτο τρίμηνο.

Η πορεία αυτή συνεχίστηκε και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου προσφέροντας το 98% των προ-πανδημίας χιλιομετρικών θέσεων, πετύχαμε ενίσχυση των πληροτήτων μας στο 84% κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με 3,2 εκ. επιβάτες σε μόνο δύο μήνες, ενισχύοντας την προβλεπόμενη κερδοφορία για το σύνολο της χρήσης του 2022.

Σίγουρα έχουμε ακόμη μπροστά μας προκλήσεις και αβεβαιότητες. Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τις επενδύσεις μας για περαιτέρω ενίσχυση του προϊόντος μας και αποδοτικότερη διαχείριση του δικτύου και του στόλου μας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.