Αν ένα στοιχείο χαρακτηρίζει τον ποταμό Άραχθο, αυτό είναι σίγουρα το γεγονός ότι περίπου 55 γεφύρια υπολογίζεται ότι ενώνουν τις όχθες του. Πρόκειται για τον όγδοο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας, με το μήκος του να ανέρχεται στα 135 χιλιόμετρα και τη διαδρομή του να περνάει από κάποιες από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας.

Οι πηγές του Άραχθου εντοπίζονται στη βόρεια Πίνδο, στην περιοχή του Μετσόβου -εξ ου και στην αρχική του διαδρομή ονομάζεται Μετσοβίτικος-, ενώ οι εκβολές του στον Αμβρακικό κόλπο.

Ωστόσο, ο ποταμός Άραχθος έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη ως ο ποταμός της Άρτας, λόγω του θρυλικού και πολυτραγουδισμένου γεφυριού της πόλης, που για να χτιστεί χρειάστηκε, κατά την παράδοση, να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα. Εξίσου φημισμένο είναι βέβαια και το γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, απόλυτα ταυτισμένο με τη ζωή της Ηπείρου από τους περασμένους αιώνες και απόλυτο «σύμβολο» της περιοχής, το οποίο, όμως, κατέρρευσε στη σφοδρή κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2015.

Συνολικά υπολογίζεται πως 55 πέτρινα γεφύρια ενώνουν τις δύο όχθες του Άραχθου, ανάμεσά τους και το περίφημο γεφύρι της Πολιτσάς, χτισμένο από το 1860.Άραχθος: Η υπέροχη διαδρομή του ποταμού σε κάποιες από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας

Στη διαδρομή του ο Άραχθος διαρρέει ορισμένες από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Ξεκινώντας από το Μέτσοβο περνά μέσα από φαράγγια κι ανάμεσα από δύο βουνά (Λάκμος και Μιτσικέλι) και φτάνει ανατολικά των Ιωαννίνων, όπου δέχεται και τα νερά του Διπόταμου.

Από αυτό το σημείο και μετά παίρνει την ονομασία Άραχθος και περνώντας από τα μαγευτικά Τζουμέρκα δημιουργεί εικόνες που παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής του πιο εμπνευσμένου καλλιτέχνη. Αφότου δεχθεί τα νερά ακόμα δύο ποταμών, του Καλαρρύτικου και του Σαραντάπορου, φτάνει στην πεδιάδα της Άρτας και εκβάλλει στον Αμβρακικό. Τα νερά του ενδείκνυνται και για σπορ του νερού, όπως rafting και canoe kayak.