Ο Σεπτέμβρης, μπορεί και ο Οκτώβρης, θέλει τη θάλασσά του. Όπως θέλει, όμως, και το βουνό του. Ένας συνδυασμός που όσο ετερόκλητος κι αν ακούγεται, μπορεί να γίνει εφικτός αρκεί να επιλέξει κανείς τους κατάλληλους προορισμούς, που φημίζονται τόσο για τον βουνίσιο αέρα, όσο και για τη θαλασσινή τους αύρα. Όπως και τα τρία χωριά που ακολουθούν παρακάτω σε Πήλιο, Όλυμπο και Πάρνωνα.

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Ένα από τα χωριά στο Πήλιο που συνδυάζουν ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα είναι η Τσαγκαράδα, στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου. «Βουτηγμένη» στην καταπράσινη φύση του βουνού των Κενταύρων ξεχωρίζει για την απεριόριστη θέα στα νερά του Αιγαίου, και γι’ αυτό αποτελεί δημοφιλή προορισμό παντός καιρού.

Το χωριό διαθέτει αρχοντικά και κτίσματα που ακολουθούν με σεβασμό τις επιταγές της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, πετρόκτιστα σοκάκια, παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες και χωρίζεται σε τέσσερις επιμέρους συνοικίες.

Όσοι δηλώνετε οπαδοί της πεζοπορίας, μην παραλείψετε να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Τσαγκαράδα, και πιο συγκεκριμένα την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στο χωριό της Νταμούχαρης. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκονται φημισμένες παραλίες του Πηλίου όπως οι Φακίστρα, Μυλοπόταμος, Άγιος Ιωάννης, Παπά Νερό κ.α.

Πλαταμώνας, Όλυμπος

Από τους προορισμούς της Πιερίας που ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας κυριαρχεί στις επιλογές του κοινού ο Πλαταμώνας, σε απόσταση 40 χλμ. από την Κατερίνη, στο νότιο τμήμα του νομού. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στους πολλούς πλατάνους που βρίσκονται στην περιοχή ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του.

Κι αν φημίζεται ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο. Με ατού του, λοιπόν, τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας ενδείκνυται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο.

Με τον επιβλητικό Όλυμπο να λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό, η παραλία του Πλαταμώνα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για αμέτρητους τουρίστες που επιλέγουν τον Πλαταμώνα για τις διακοπές τους.

Λεωνίδιο, Αρκαδία

Στην όμορφη κωμόπολη της Κυνουρίας, το «πάντρεμα» του βουνού με τη θάλασσα πραγματοποιείται με τρόπο αρμονικό και ιδανικό, προσφέροντας στους επισκέπτες του αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες.

Χτισμένο στη σκιά του Πάρνωνα κάτω από τον χαρακτηριστικό κόκκινο βράχο που υψώνεται πάνω από τον οικισμό σημαδεύοντας το τοπίο με την επιβλητική παρουσία του, το Λεωνίδιο συναντάται σε απόσταση περίπου 90 χλμ. από την Τρίπολη και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη, όχι μόνο του νομού, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για ορμητήριο και εξερεύνηση της γύρω περιοχής, με τον Κοσμά, γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της Κυνουρίας, σε απόσταση 30 χλμ. να συναντάται σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια. Η φύση δείχνει –όπως και σε ολόκληρη την Αρκαδία– και εδώ το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου.