Όσοι έχουν επισκεφτεί τους Παξούς γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα μικρό νησί, που προσφέρει ωστόσο μεγάλες συγκινήσεις στους επισκέπτες του. Τα νερά του Ιονίου στην κυριολεξία κόβουν την ανάσα, με τη διαύγεια και την καθαρότητά τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι επισκέπτες του είναι επαναλαμβανόμενοι, οι οποίοι κάθε χρόνο διακρίνουν τους Παξούς, τόσο για την φινετσάτη και ελαφρώς κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά τους, όσο και για τις ονειρικές παραλίες που διαθέτουν. Ανάμεσα στα όσα, ωστόσο, αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο νησί και η πέτρινη φυσική αψίδα, γνωστή και ως Τρυπητός, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Η πέτρινη, φυσική αψίδα στους Παξούς που κόβει την ανάσα

Αυτό που αντικρίζει κανείς μόλις φτάσει στη δυτική ακτή του νησιού, μόνο θαυμασμό και δέος προκαλεί, με την εντυπωσιακή πέτρινη αψίδα να μοιάζει λες και αναδεύεται από τα διάφανα και συναρπαστικά κρυστάλλινα νερά του Ιονίου.

Ο Τρυπητός, λοιπόν, γνωστός και ως Καμάρα, κοντά στο χωριό Οζιάς, στην ουσία είναι μια φυσική αψίδα βράχου που δημιουργήθηκε όταν κατέρρευσε μέρος θαλασσινής σπηλιάς και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο καθηλωτικά αξιοθέατα των Παξών.

Με περισσότερα από 20 μέτρα ύψους, η φυσική πέτρινη καμάρα είναι τόσο επιβλητική, που θα έλεγε κανείς ότι φοβάσαι να την πλησιάσεις. Το γενικότερο πέτρινο τοπίο ολόγυρα με τα νερά που μοιάζουν πιο ονειρικά από ποτέ δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό, που σε πολλούς μάλιστα θυμίζει το περίφημο Κλέφτικο στη Μήλο.

Όποιος θέλει να επισκεφτεί αυτό το μαγικό τοπίο και να θαυμάσει από κοντά όσα με λέξεις δύσκολα περιγράφονται, δεν έχει παρά να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα καραβάκια που πραγματοποιούν το γύρο του νησιού. Εναλλακτικά, ο Τρυπητός προσεγγίζεται και οδικώς μέσω του χωριού Οζιάς και μιας πεζοπορίας σε μονοπάτι περίπου 300 μέτρων. Οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν ακόμη και να περπατήσουν πάνω στην πέτρινη φυσική καμάρα για να απολαύσουν την θέα που φτάνει μέχρι τους Αντίπαξους.