Στη θέα τους ο επισκέπτης θαμπώνεται από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια του συμπλέγματος, σε έναν τόπο όπου συνταιριάζεται αρμονικά η βυζαντινή αρχιτεκτονική με την φυσική ομορφιά. Το επιβλητικό τοπίο με το μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο, προκαλεί ρίγη στον επισκέπτη, με τα βυζαντινά μοναστήρια σκαρφαλωμένα πάνω στους απότομους βράχους να δημιουργούν απορία για το πώς κατασκευάστηκαν.

Ο λόγος, φυσικά, για τα Μετέωρα, το «ιερό δάσος» της Ελλάδας, που όμοιό του δεν συναντά πουθενά κανείς. Στη σκιά αυτού του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου, φωλιάζει το Καστράκι, η δημιουργία του οποίου τοποθετείται επί Τουρκοκρατίας, όταν αρκετοί οικισμοί Ηπειρωτών συνενώθηκαν, προκειμένου να σωθούν από τον Αλή Πασά, βρίσκοντας στην περιοχή καταφύγιο. Η ονομασία του χωριού είναι εμπνευσμένη από το βυζαντινό κάστρο που υπήρχε στην περιοχή, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

Αν και ενώνεται με την πόλη της Καλαμπάκας, αποτελεί το πιο γραφικό κομμάτι της, καθώς πρόκειται για ένα διατηρητέο παλαιό χωριό με δρομάκια και σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συνθέτοντας μια πολύ όμορφη εικόνα, εφάμιλλη των βράχων που το «σκιάζουν». Το Καστράκι αποτελεί, επίσης, και αγαπημένο ορμητήριο των λάτρεων της αναρρίχησης.

Το χωριό, μαζί με το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής των Μετεώρων, έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.