Το ποικιλόμορφο τοπίο της Ηπείρου την καθιστά έναν από τους εκλεκτούς προορισμούς των λάτρεων της φύσης, της γραφικότητας και της παράδοσης. Με τους ορεινούς της όγκους να διαδέχονται ο ένας τον άλλο και να εναλλάσσονται με ποτάμια και λίμνες, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας.

Ανάμεσα στα όσα την κάνουν να ξεχωρίζει και η μεγαλύτερη ορεινή λίμνη της Ελλάδας, που συναντάται μεταξύ δύο υπέροχων Εθνικών Πάρκων, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου- Αώου. Πρόκειται για ένα τεχνητό θαύμα που δίνει το παρών στο ανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων από το 1987.

Ο λόγος για την τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου, η οποία εντοπίζεται 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, μετρώντας ύψος 78 μέτρων και έκταση 11,5 τ.χλμ., κάτι που την καθιστά την μεγαλύτερη ορεινή λίμνη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα νερά της διοχετεύονται στον ποταμό Άραχθο και το σημείο αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο μιας και πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος.

Η λίμνη αν και δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, «έδεσε» αρμονικά με το φυσικό τοπίο ολόγυρά της, κάνοντας τους πάντες να μιλούν για το «στολίδι» της Ηπείρου.

Η μοναδική φυσική ομορφιά των λιβαδιών με τα τρεχούμενα νερά που την «αγκαλιάζουν» στοργικά, σε συνδυασμό με τις μικρές λιμνούλες και τα φιόρδ που δημιουργούνται στο εσωτερικό της έκτασής της, δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.

Όσο για την δαντελωτή ακτογραμμή της; Σε κοντινή απόσταση από τις όχθες της λίμνης συναντώνται πυκνά δάση οξιάς, ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης στην περιοχή φύονται άγριοι νάρκισσοι.

TAGS