Μία από τις πιο γνωστές και διάσημες γειτονιές της Θεσσαλονίκης μοιάζει με χρονομηχανή που γυρίζει πίσω στο παρελθόν, ενώ κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και με την ιστορία της.

Η περιοχή, λοιπόν, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Τσιμισκή, Δραγούμη, Σαλαμίνος και Κουντουριώτου, νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα πιο γοητευτικά κομμάτια της πόλης που αξίζει κανείς να εξερευνήσει.

Ο λόγος φυσικά για τα περίφημα Λαδάδικα, μια γειτονιά που ταξιδεύει στο χρόνο, τα οποία πήραν το όνομά τους από τους εμπόρους λαδιού που διατηρούσαν εδώ τα καταστήματά τους ως το 1917. Την χρονιά εκείνη, μάλιστα, μπορεί να γλίτωσαν από μια μεγάλη πυρκαγιά, ωστόσο, σταδιακά άρχισαν να παρακμάζουν.

Αρκετές δεκαετίες αργότερα, μετά τον ισχυρό σεισμό του 1978, βρέθηκαν σε κατάσταση εγκατάλειψης και έχασαν την αυθεντικότητα και την κίνηση που είχαν κάποτε.

Το 1985 –χρονιά σταθμός για την περιοχή– τα Λαδάδικα κρίνονται διατηρητέα και το 1990 μπαίνουν σε πρόγραμμα ανάπλασης. Οι οίκοι ανοχής σταδιακά αντικαθίστανται από επιχειρήσεις, τα φαινόμενα εγκληματικότητας εκμηδενίζονται και δίνουν τη θέση τους σε όμορφες διαδρομές γεμάτες μυρωδιές και χρώματα. Σήμερα, εδώ παίρνει κανείς μια μικρή γεύση από τα παλιά, με την έννοια ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά της.

TAGS