Διάφορες τοποθεσίες ή αξιοθέατα στην Ελλάδα συνδέονται είτε με ιστορικά γεγονότα, είτε με μύθους, θρύλους και παραδόσεις. Και όχι μόνο από την πρόσφατη ιστορία αλλά και από την αρχαιότητα και τη μυθολογία.

Σε αυτή τη «λίστα» συναντάς κι ένα ποτάμι που σύμφωνα με το μύθο «νικούσε» όλους τους θεούς εκτός του Δία. Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv για τον Ενιπέα.

Το ελληνικό ποτάμι που «νικούσε» όλους τους θεούς εκτός του Δία

Ο Ενιπέας είναι παραπόταμος του Πηνειού της Θεσσαλίας και βρίσκεται στην Πιερία. Και μπορεί να έχει ένα μεγάλο μέγεθος αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο γνωστός όσο άλλοι στην Ελλάδα. Για να καταλάβεις το μέγεθός του, σκέψου ότι το συνολικό του μήκος φτάνει τα 85 χλμ. πράγμα το οποίο τον κατατάσσει σε ένα από τα δέκα μεγαλύτερα σε μήκος ποτάμια που κινούνται αποκλειστικά στην ελληνική επικράτεια. Ο Ενιπέας κινείται σε μια διαδρομή που μοιάζει  με φίδι σε 5 νομούς: Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Λαρίσης, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο αρχαίος μύθος αναφέρει για τον Ενιπέα ότι ήταν ένας όμορφος νέος, που τον αγαπούσαν και τον ήθελαν ερωτικά όλες οι θεές του Ολύμπου. Ο ίδιος όμως προτίμησε την Αφροδίτη με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ήρας, η οποία για να  τον εκδικηθεί τον μεταμόρφωσε σε ποταμό. Επίσης η μυθολογία θέλει τον Ενιπέα να είναι τόσο ισχυρό ποτάμι ώστε να μπορεί να νικήσει σε μια μάχη όλους τους θεούς εκτός από τον Δία.

Το τοπίο που δημιουργείται γύρω από τον Ενιπέα είναι συγκλονιστικό. Ο ποταμός αποτελεί μια μεγάλη και πολύ σημαντική πηγή ζωής. Η πλούσια βλάστηση στις όχθες της κάνει το σημείο να ξεχωρίζει από μακριά καθώς απλώνεται στον επίπεδο, γυμνό κάμπο. Στις όχθες του μυθικού ποταμού υψώνονται πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα, λεύκες, λυγαριές, βατομουριές και πολλά άλλα είδη δέντρων

Μην χάσεις

Αν βρεθείς στην περιοχή, μην χάσεις μια επίσκεψη στο φαράγγι του Ενιπέα. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο του Βίκου και της Σαμαριάς αλλά πραγματικά αξίζει να το γνωρίσεις από κοντά, ειδικά αν είσαι φυσιολάτρης. Εμάς μας γοήτευσε από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί. Η πιο κατάλληλη εποχή για να το διασχίσεις, αν είσαι αθλητικός τύπος είναι το τέλος της άνοιξης, όταν τα χιόνια έχουν πλέον λιώσει. Το μόνο που θα βλέπεις είναι πράσινο και το μόνο που θα ακούς ήχοι από τη φύση και τα πουλιά.