Αν αναζητάτε αφορμή να απομακρυνθείτε για λίγο από το κλεινόν άστυ, επιλέξτε προορισμούς κοντινούς στην Αττική που συνδυάζουν την γραφικότητα με τη φύση και το καλό φαγητό. Κάτι που θα συναντήσετε στο έπακρο στα δύο χωριά που ακολουθούν παρακάτω.

Αυτό που χρειάζεστε, λοιπόν, για μια μέρα ανάπαυλας μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας βρίσκεται σε απόσταση το πολύ δύο ωρών από το κέντρο της Αθήνας.

Στενή, Εύβοια

Συνδυάζοντας ιδανικά την ομορφιά της ανόθευτης φύσης με το καλό φαγητό, η Στενή Ευβοίας, αποτελεί δημοφιλή επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων στις παρυφές του όρους Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, και αποτελείται από τρεις οικισμούς, την Πάνω Στενή, την Κάτω Στενή και το Σκουντέρι, ενώ από την κεντρική πλατεία του ξεκινούν μονοπατάκια που οδηγούν σε όλα τα σημεία του.

Σε αυτήν, μάλιστα, κάτω από τους γεροπλάτανους και δίπλα στις χαρακτηριστικές βρύσες βρίσκονται τα παραδοσιακά καφενεδάκια και οι οικογενειακές ταβέρνες του χωριού, οι οποίες φημίζονται τόσο για τα ψητά στη σούβλα, όσο και για τα πεντανόστιμα μαγειρευτά τους.

Άνω Δολιανά, Αρκαδία

Βρίσκονται περίπου μισή ώρα μετά την Τρίπολη, ανηφορίζοντας το φιδογυριστό δρόμο, ενώ πρόκειται και για το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάται πλησιάζοντας τον Πάρνωνα. Ο λόγος για τα Άνω Δολιανά, αμφιθεατρικά χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων.

Η πλατεία του χωριού γεμάτη με πλατάνια διαθέτει παραδοσιακά καφενεδάκια και οικογενειακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει ζεστό και οικείο φαγητό. Η θέα από το χωριό προς τον κάμπο της Τρίπολης στα σημεία αναφοράς του.

Το χωριό είναι συνδεδεμένο άρρηκτα και με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ το Μάιο του 1821 δόθηκε η λεγόμενη Μάχη των Δολιανών, με τον Νικηταρά (ανδριάντας του αγωνιστή έχει ανεγερθεί στην είσοδο του χωριού) και άλλους 300 άντρες να καταφέρνουν να αποκρούσουν περί τις 4.000 Τούρκους.