Μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του χωριού Μηλιές, στο κεντρικό Πήλιο, μόλις βρεθούν στην κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο γεροπλάτανο.

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αποτελεί ένα χάρμα οφθαλμών και ψυχής, για όσους τον επισκεφτούν από κοντά, καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό στο είδος του.

Αρχικά η εξωτερική άποψη με την πολύ λιτή εικόνα του, παρόλο που εσωτερικά ο ναός διαθέτει δώδεκα τρούλους, δεν προϊδεάζει καθόλου για ναό, καθώς επί Τουρκοκρατίας αποφεύγονταν η δημιουργία μεγαλόπρεπων ορδόδοξων ναών για να μην προκαλούν τους Τούρκους.

Αξιοθαύμαστο είναι, επίσης, και το γεγονός ότι η ακουστική του ναού είναι εξαιρετική και οφείλεται τόσο στα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του, που χρησιμοποιήθηκαν για να ελαφρύνει το βάρος της, όσο και στην ύπαρξη πέντε πηγαδιών στο δάπεδο του ναού. Το συγκεκριμένο στοιχείο αρχιτεκτονικής ακουστικής, μάλιστα, αναφέρεται και στον Αριστοτέλη, ενώ εξηγείται με το φαινόμενο συντονισμού Helmholtz.

Εξαιρετικό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, φιλοτεχνημένο σε ξύλο φλαμουριάς, επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού, που απεικονίζει τόσο ανάγλυφα όσο και «κεντημένα» σκηνές από την Κιβωτό του Νώε, καθώς και ζώα και πουλιά της Αφρικής.

Τέλος, άξιες αναφοράς και οι περίπου 300 αγιογραφίες αγίων που δεν είναι ευρέως γνωστοί, καθώς και οι τοιχογραφίες του Νάρθηκα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.