Ο Γαλησσάς, δεκαετίες πριν, αποτελούσε τη ροκ συνοικία της Σύρου. Σήμερα, ωστόσο, σχεδόν τίποτε δεν έχει απομείνει να θυμίζει εκείνη την εποχή. Θα τον συναντήσετε σε απόσταση 7 χλμ. από την Ερμούπολη, στη δυτική πλευρά του νησιού και θα τον ξεχωρίσετε για το μικρό λιμάνι με την πέτρινη προβλήτα και τους χαρακτηριστικούς φοίνικες.

Η τουριστική του ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατορίων, καθώς και κάμπινγκ. Επίσης, εδώ, βρίσκεται και η ομώνυμη αμμώδης παραλία, οργανωμένη με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που έχει ανάγκη ο λουόμενος. Ακόμη στο Γαλησσά υπάρχουν πολλά ταβερνάκια, εστιατόρια και αρκετά σημεία για καφέ.

Στα σημαντικά σημεία της περιοχής και ο λόφος της Αγίας Πακούς (Υπακοής) με το ομώνυμο εκκλησάκι, η καθολική εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού που χρονολογείται από το 1892, τα ερείπια της αρχαίας Γαλησσού, καθώς και η Σπηλιά του Αγίου Στεφάνου, με το ομώνυμο εκκλησάκι. Σύμφωνα με την παράδοση το εκκλησάκι χτίστηκε από έναν ψαρά όταν με την βοήθεια του αγίου σώθηκε από ένα γιγάντιο χταπόδι!

Κάτω από το λόφο της Αγίας Πακούς, υπάρχει ένας κολπίσκος με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, τον οποίο προτιμούν οι γυμνιστές.