Απέναντι ακριβώς από την βόρεια άκρη της Καρπάθου, βρίσκεται το μικροσκοπικό νησάκι της Σαρίας, που βρέχεται από τα νερά του Καρπάθιου πελάγους.

Ένας ήσυχος και γαλήνιος παράδεισος, που κατά την διάρκεια του καλοκαιρού αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Καρπάθου. Ο λόγος; Οι παραλίες της Σαρίας που μοιάζουν σαν ψεύτικες, με πιο δημοφιλή όλων τα Παλάτια με τα γαλαζοπράσινα νερά και την παρθένα φύση του νησιού να αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα.

Στη Σαρία, που κάποτε αποτελούσε μέρος της Καρπάθου από την οποία χωρίστηκε μέσω της διάβρωσης, κατά την αρχαιότητα βρισκόταν μία από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, η Νίσυρος. Σήμερα σε διάφορα σημεία του νησιού βρίσκονται διάσπαρτα διάφορα αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών.

Υπέροχη είναι και η φυσική ομορφιά του νησιού, με κύρια χαρακτηριστικά του ένα πανέμορφο πευκοδάσος, ένα εντυπωσιακό φαράγγι και σπηλιές. Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ευρώπης», καθώς αποτελεί σημαντικό βιότοπο και τόπο αναπαραγωγής για πουλιά -φιλοξενεί σπάνια αρπακτικά πουλιά όπως ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα και ο Μαυροπετρίτης- και θαλάσσιους οργανισμούς.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι η Σαρία μαζί με την Κάρπαθο και την γύρω θαλάσσια περιοχή ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας οικοτόπων και των σπάνιων ειδών που φιλοξεονούν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.