Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, θυμίζει εξωτικό προορισμό και φέρνει μια πινελιά καλοκαιριού μέσα στον- όχι και τόσο χειμωνιάτικο μέχρι στιγμής – Φεβρουάριο.

Ο λόγος για τον Σχοινιά Μαραθώνα, όπου χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς συνδυάζονται με ένα μοναδικό οικοσύστημα και πευκοδάσος κουκουναριάς και δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «Εθνικό Πάρκο Σχοινιά».

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, και στην περιοχή του Σχοινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο. Στον Σχοινιά επίσης υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα (σύμφωνα με τη wikipedia, ο Σχοινιάς μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα και το δάσος Κουκουναριάς στη Σκιάθο είναι τα σημαντικότερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα).

Αν το σκηνικό είναι σε κάποιους γνώριμο κινηματογραφικά είναι γιατί έχει κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και για γυρίσματα ταινιών ενώ λάτρης της ήταν ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που πολλές φορές ξεκινούσε την ημέρα του με μια βουτιά εκεί πριν πάει στο γραφείο του.

Τα πλάνα από την πτήση του λογαριασμού haanity στο Youtube πάνω από την εντυπωσιακή παραλία του Σχοινιά είναι θεαματικά.