Υπάρχουν ορισμένοι παγκοσμίου φήμης συγγραφείς, που έχουν συνδέσει το όνομά τους για πάντα με μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Για παράδειγμα ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ με την Κούβα, ο Τσαρλς Ντίκενς με το Λονδίνο και ο Τζακ Κέρουακ με το Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθείστε τα βήματά τους, έστω και νοητά, στις πόλεις που ακολουθούν, περιηγηθείτε σε προορισμούς έμπνευση για τα έργα τους, ή νιώστε για λίγο πως είστε οι φανταστικοί χαρακτήρες των βιβλίων τους.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ- Κούβα

Συνολικά επτά από τα βιβλία του έγραψε στην Κούβα (συμπεριλαμβανομένων των «Ο Γέρος και η θάλασσα» και «Για ποιον χτυπά η καμπάνα») ο θρυλικός Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς, και όχι μόνο, συγγραφείς. Σε κοντινή απόσταση από την Αβάνα, λοιπόν, την πρωτεύουσα της Κούβας, βρίσκεται το πρώην σπίτι του Χέμινγουεϊ, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με την ονομασία «Finca Figia».

Πρόκειται για τον χώρο όπου έγραψε το αριστουργηματικό «Ο Γέρος και η Θάλασσα», για το οποίο το 1953 έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας) και η έκδοσή του συνετέλεσε στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954. Το Βραβείο Νόμπελ με τα 23 καράτια βρίσκεται στο ιερό του ναού El Cobre, από τότε που ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ το πρόσφερε ως δωρεά στους κατοίκους της Κούβας.

Σημείο αναφοράς για το νησί της Καραϊβικής και το φεστιβάλ που ίδρυσε ο θρυλικός συγγραφέας «Ernest Hemingway International Billfish Tournament», ένα από τα παλιότερα τουρνουά αλιείας στον κόσμο (Μάιος- Ιούνιος). Οι λάτρεις του ποτού θα λατρέψετε τα δύο σημεία αναφοράς του για ποτό και κοκτέιλ, El Floridita και Bodeguita del Medio στην Αβάνα. Χαρακτηριστική είναι και η πινακίδα πάνω από το μπαρ του δεύτερου που αναγράφει «Το μοχίτο μου το πίνω στο Bodeguita del Medio και το ντάκιρί μου στο El Floridita».

Τζακ Κέρουακ- Σαν Φρανσίσκο

Παρόλο που δεν κατοίκησε ποτέ στην πόλη, ο Τζακ Κέρουακ, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπητ γενιάς (Beat Generation- λογοτεχνικό κίνημα που άκμασε στην Αμερική τις δεκαετίες του ’50 και ‘60), συνέγραψε στο Σαν Φρανσίσκο ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυδιαβασμένα βιβλία του, το «Στο Δρόμο» (On the Road). Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά και σημαντικά έργα του μεταπολεμικού λογοτεχνικού κινήματος της γενιάς των μπητ.

Σήμερα η γειτονιά North Beach στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο αποτελεί έναν «ναό» αφιερωμένο στον Κέρουακ, καθώς εδώ λειτουργεί το The Beat Museum, με αναμνηστικά και πρωτότυπα χειρόγραφα του συγγραφέα, υπάρχει πεζοδρομημένη οδός αφιερωμένη στη μνήμη του ονόματι «Jack Kerouac Alley», ενώ, τέλος στο βιβλιοπωλείο  City Lights Bookstore, όπου ο Κέρουακ συναντιόταν αρκετά συχνά με τους Neal Cassady και Allen Ginsberg, ποιήματα του Αμερικανού συγγραφέα είναι σκαλισμένα στα τούβλα των τοίχων του.

Τσαρλς Ντίκενς- Λονδίνο

Η αγάπη του Τσαρλς Ντίκενς για την πρωτεύουσα της Αγγλίας γίνεται εμφανής σχεδόν σε κάθε μυθιστόρημά του. Για να «βυθιστείτε» ολοκληρωματικά στο Λονδίνο του Ντίκενς, λοιπόν, ξεκινήστε με μια βόλτα από το ομώνυμο μουσείο, το οποίο λειτουργεί στο σπίτι του και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 αντικείμενα μεταξύ των οποίων χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις και προσωπικά αντικείμενα. Πρόκειται, μάλιστα, για τον χώρο όπου έγραψε το «Όλιβερ Τουίστ».

Στην αγορά Covent Garden ο επισκέπτης του Λονδίνου θα παρατηρήσει δύο πλάκες αφιερωμένες στον διάσημο Άγγλο μυθιστοριογράφο, ενώ ένα πέρασμα από το παλάτι του Westminster επιβάλλεται, καθώς αναφέρεται σε 14 από τα έργα του.

Το κατάστημα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα «The Old Curiosity Shop» λέγεται ότι αποτέλεσε την έμπνευσή του για την δημιουργία του ομώνυμου μυθιστορήματος και, τέλος, το ξενοδοχείο George Inn φημολογείται ότι ήταν το αγαπημένο του σημείο στην πόλη, καθώς ο ίδιος αποτέλεσε θαμώνα του.