Κουντουρά: Το 2019 θα είναι μία ακόμη δυναμική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό

«Οι προκρατήσεις είναι ήδη αυξημένες, μέχρι στιγμής γύρω στο 9%»


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
17:17
06/11/2018
Κουντουρά: Το 2019 θα είναι μία ακόμη δυναμική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό
17
loading

Στη διατήρηση της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και στην ενίσχυσή του με αναπτυξιακά προϊόντα, που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την ψηφιακή τεχνολογία - καινοτομία, καθώς και με νέα πακέτα στην αγορά που θα δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για νέες ιδιωτικές επενδύσεις, στοχεύει το υπουργείο Τουρισμού για την επόμενη χρονιά, όπως δήλωσε από το Λονδίνο η υπουργός, Έλενα Κουντουρά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην 39η έκθεση World Travel Market (WTM) 2018 Tourism Expo, η κ.Κουντουρά υποστήριξε ότι το 2019 αναμένεται να είναι μία ακόμη θετική χρονιά για την ελληνικό τουρισμό. «Πετύχαμε τεράστια αύξηση στον τουρισμό, θα κλείσουμε με μια θεαματική αύξηση σε αφίξεις και σε έσοδα το 2018. Θέλουμε να κρατήσουμε τη δυναμική αυτή και να ενισχύσουμε με αναπτυξιακά προϊόντα τον τουρισμό μας. Αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες προϋποθέσεις και δυναμικά πακέτα που θα προωθήσουμε στην αγορά ως συνέχεια αυτής της δυναμικής μας ανάπτυξης, θα κάνουμε καλύτερες κεντρικές και πιο δυναμικές συμφωνίες με Tour Operators και αεροπορικές εταιρίες για να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική. Γιατί δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε μετά να έρθει ο ιδιωτικός τομέας και να κάνει τις εμπορικές του συμφωνίες. Αυτή είναι η μεγάλη καινοτομία που φέραμε στην Ελλάδα», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.

Ανέφερε, επίσης, ότι η στρατηγική και τα αποτελέσματα του υπουργείου έχουν αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ταξιδιών και Τουρισμού και τον ΟΟΣΑ, στα φόρα των οποίων παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές της χώρας, που στήριξαν την οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

«Το 2018 υπολογίζαμε 32 εκατομμύρια (αφίξεις), θα φτάσουμε τα 33, για μας δεν είναι μόνο τα νούμερα, είναι και η ποιότητα και τα έσοδα. Θα κρατήσουμε ισορροπίες, η δυναμική υπάρχει, αυτή η επιτυχία μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε η κ. Κουντουρά.

Αναφερόμενη στην παρουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην «WTM London», η οποία ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως αύριο, είπε ότι είναι από τις μεγαλύτερες συμμετοχές που είχε ποτέ, με περισσότερους εκθέτες και b2b συναντήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις κεντρικές συμφωνίες που αναμένονται στη διάρκεια του τριημέρου, ανέφερε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεγάλοι βρετανικοί όμιλοι Tui, Tomas Cook, Jet2, ΑΒΤΑ και ότι ήδη υπάρχει μία πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό στο οποίο απευθύνονται. «Δεν ξέρουμε ακριβώς τα νούμερα, αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2018 στη ζήτηση για την Ελλάδα. Στη συνέχεια θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για τις προκρατήσεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά.

«Οι προβλέψεις για την επόμενη χρόνια είναι πολύ θετικές, οι προκρατήσεις είναι ήδη αυξημένες, μέχρι στιγμής γύρω στο 9%. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό δεδομένης και της αμφιβολίας και ασάφειας για το τι θα γίνει μετά το Βrexit. Η Ελλάδα δημιουργεί νέα θεματικά προϊόντα για όλη τη διάρκεια του έτους, λειτουργεί και αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη του γραφείου του ΕΟΤ στο Λονδίνο, Έμυ Αναγνωστοπούλου.

Είναι η πέμπτη συνεχή χρονιά, όπως ανέφερε, που σημειώνεται σημαντική άνοδος από τη Βρετανία. «Τα αεροπορικά στοιχεία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου μας είχαν στο + 8,7 χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η κρουαζιέρα, συνεπώς, θεωρούμε ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερο το νούμερο μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο αριθμός αφίξεων μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται στα 3,2 εκατομμύρια.

Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε και στην τουριστική αγορά πολυτελείας, λέγοντας ότι 6 στους 10 τουρίστες είναι και υψηλού μορφωτικού επιπέδου και υψηλού προϋπολογισμού, κάτι που διαπιστώνεται στα έσοδα. «Είναι ο στόχος μας να μην έχουμε μόνο νούμερα και αφίξεις αλλά και τουρίστες με καλό προϋπολογισμό. Αυτό έχει συμβεί στην πράξη στην Ελλάδα, στις εκτός Σέγκεν χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ». Όπως ανέφερε, το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων κατά 18% σε σχέση με το 2017, ενώ σημειώθηκαν πάνω από 350 επενδύσεις σε τετράστερα, πεντάστερα και ρεσόρτ, εκ των οποίων περίπου 30.000 κλίνες ήταν λειτουργικές το 2018, ενώ το 2019 θα ανέλθουν στις 40.000.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις υποδομές που θα ενισχύσουν τον τουρισμό, όπως η ανάπτυξη λιμανιών και μαρινών, αλλά και η ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομία και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης με νέα προγράμματα για εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Προσκεκλημένη στη συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε η Ελλάδα στο WTM London, ήταν η δημοφιλής συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία μίλησε για τις εμπειρίες από τα ταξίδια της στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν πηγή έμπνευσης για τα μυθιστορήματά της. «Η Ελλάδα δεν είναι ένας προορισμός, είναι πολλοί. Και μπορεί να είναι πολλά πράγματα για όλους τους τουρίστες κάθε ηλικίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία 40 χρόνια επισκέπτεται ανελλιπώς την Ελλάδα και κάθε της ταξίδι είναι μία ευκαιρία για έρευνα. «Στην πραγματικότητα έχω επισκεφτεί περισσότερες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα από το μέσο Έλληνα», είπε και πρόσθεσε ότι διατηρεί στη μνήμη της «παραδεισένιες» εικόνες όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα. Είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι συνώνυμη μόνο της Δημοκρατίας, αλλά και του «ηδονισμού» για όλα όσα προσφέρει μέσα από τη φύση της, τη θάλασσα, τον πολιτισμό και τις τέχνες, το φαγητό, τις γιορτές, την παράδοση, τη φιλοξενία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Ετσι αυξηστε φορους, ΕΝΦΙΑ, εισφορες,χαρτοσημα κλπ. να αναγκαστει να συμπιεσει τις τιμες ο ξενοδοχος η η υπηρεσια (και παλι ακριβος θα ειναι-υπαρχουν καλυτερες χρηματικα και ποιοτικα επιλογες στον διεθνη τουρισμο) και προσλαμβανει Αλβανους η τη σαρα και την μαρα και να σε παιρνη παραγγελια ευγενικοτατα -Τι θες μωρη? η δεν ξερει τα βασικα.
  Με μια τετοια μικρη σφαλιαριτσα ο τουριστας ριχνει μαυρη πετρα πισω του και μας μενει ολο το γυφταριο.
  Πολλοι μεν αλλα λιγοτερα εσοδα δε !!!!

 2. avatar Φάτσα χρεοκοπίας

  Μιλάει το 0% !!! Θα το φάμε κι αυτό.

 3. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΓΑ............Ε ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕ??????????

 4. avatar Φωτεινός τομέας στην Ελλάδα σήμερα

  Πολύ καλή δουλειά στο υπουργείο, δραστήρια και μετριόφρων. Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο τουρισμός.

 5. avatar Navara

  Αυτό να έρθει να το πεις σε μένα που είμαι 39 χρόνος στο τουρισμό
  Όχι στα δημοσιογραφακια
  Που τον είδες το τουρισμό ;;;
  Καταλαβαίνεις τι κες;;;

 6. avatar Ιταλία Γαλλία Τουρκια

  Έχουν τους υπερτριπλασιους τουρίστες από εμάς χωρίς ούτε ένα νησί... Βλέπουμε τουρίστα και θελουμε να τον ξεζουμίσουμε. Ξενοδοχεία 200 ευρώ και δε δεχόντουσαν κάρτα, μόνο μετρητά... για ευνόητους λόγους

  1. avatar Κερ

   Eιναι επισης χωρες με πολλαπλασιο πληθυσμο.

   Βαζουμε το μυαλο να δουλεψει πρωτα.

 7. avatar Kononos

  Κυρία Κουντούρα εύχομαι να σκέπτεσαι και το νησί Λέσβου κάπου κάπου που δεν πατάει τουρίστας μόνο μετανάστες και κανένας τούρκος .

 8. avatar Βουλή

  Ελλάδα... η πουλημένη και πανάσχετη μοντελο[...]φατσα άλλη μια φορά σε δηλώσεις ευρείας κατανάλωσης για να διατηρήσει στα γεράματα την καρέκλα της! [...] που νομίζεις ότι είσαι πολιτικός.

 9. avatar TSA Tsa

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΌ ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΣΈΝΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ Η ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΣΠΊΤΙ ΣΟΥ!!!!

 10. avatar Ο μόνος λόγος που έρχονται είναι για τη γεωγραφική θεση της χώρας μας

  που φρόντισαν οι αρχαίοι Έλληνες να μας αφήσουν δώρο. Οι νέοι Έλληνες τη φήμη του λ[...] και του ρατσιστή έχουν στο εξωτερικό. Και δυστηχως μία μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών νοιάζονται μόνο για το κέρδος και τίποτα άλλο... κλασική περίπτωση ξενοδοχείο 950 ευρώ τη βραδιά στη Μύκονο που δεν είχε WiFi στα δωμάτια. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας... κάνουμε ότι μπορούμε για να τον εξοντώσουμε και το λίγο τουρισμό που μας έμεινε... Κροατια Τουρκία χωρίς νησιά και μας παίζουν στα ίσια...

 11. avatar Ξενιαστος παλαβιαρης?

  Που είναι ο Πατέρα σου να σε καμαρώνει μαζί με τους ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑΛΕΛ.

 12. avatar το cd

  με τους ύμνους που έγραψε για την χούντα ο πατέρας της κουντουρά είναι δέλεαρ.
  Έρχονται γιατί το δίνει δώρο.

 13. avatar Περίεργος.

  Ειδικά στην Κέρκυρα, με τα βουνά των σκουπιδιών, θα ..σκίσουμε.

 14. avatar ετοιμαζεσαι και συ…..

  να παιξεις το σαλτο απο την ακροδεξια και να πεσεις στο τρικυκλο του συριζα με τα σκουπιδια????θα ψηφισεις πρεσπες?????θα σε παρει ο ανεμος.....

 15. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Για τα επομενα 10 χρονια το Νο 1 θα ειμαστε !
  Αν βελτιωσουμε καποια πραγματακια, παμε για αλλα 10 !!
  Μια ειναι η ΕΛΛΑΔΑ, και αλλη ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!

  1. avatar Καλα καλά

   Και μετά ξύπνησες! Αν ήταν μία η Ελλάδα οι τουρίστες θα ξανάερχόντουσαν ξανά και ξανά αλλά είναι άλλες χώρες που έχουν προτιμούν να πηγαίνουν... η πλειοψηφία λέει θα πάω μια φορά Ελλάδα να δω τα αρχαία από εκεί και πέρα δε ξαναπατανε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει