Χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Σομ η πρωτεύουσα της Πικαρδίας κρύβει υδάτινους κήπους και τα μυστικά του Ιούλιου Βερν.

Η Αμιένη βρίσκεται βόρεια του Παρισιού και φιλοξενεί τον υψηλότερο καθεδρικό ναό της Γαλλίας.

Ο Καθεδρικός της Αμιένης χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είναι διπλάσιος σε μέγεθος από τη διάσημη Παναγία των Παρισίων και αποτελεί θαύμα της μηχανικής. Εκεί φυλάσσεται και ένα μέρος της «τίμιας κεφαλής» του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Στην πόλη όπου έζησε ο διάσημος Γάλλος μυθιστοριογράφος Ιούλιος Βερν τα τελευταία 34 χρόνια της ζωής του, βρίσκεται το σπίτι του, ένα όμορφο αρχοντικό του 19ου αιώνα που αποκαλύπτει τις πηγές έμπνευσής του και ζωντανεύει τον φανταστικό κόσμο του.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τα αγαπημένα του βιβλία, καθώς και τη βιβλιοθήκη του με περίπου 12.000 έργα, όπου εμπνεύστηκε κάποια τα μυθιστορήματά του. Παράλληλα, φιλοξενούνται μοντέλα των ιπτάμενων μηχανών του.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τους ναούς του Σαιν-Ζερμαίν και του Σαιν-Ρεμί, που κτίσθηκαν τον 15ο αιώνα, καθώς επίσης το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο και το Δημαρχείο.

Ο ταξιδιώτης θα περπατήσει στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης κατά μήκος του ποταμού. Στη μεσαιωνική συνοικία Quartier Saint-Leu που εκτείνεται από τον καθεδρικό ναό μέχρι το λιμάνι Port d’Aval  θα βρει γκαλερί τέχνης και καταστήματα.

Ακόμη θα ανακαλύψει τα hortillonnages, τους κήπους που μοιάζουν να επιπλέουν ανάμεσα σε 65 χιλιόμετρα υδάτινων καναλιών και στους οποίους έχει πρόσβαση μόνο με βάρκα. Η πόλη φημίζεται και για τα «macarons d’Amiens«, τα πολύχρωμα μακαρόν δηλαδή σε διάφορες γεύσεις.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ

Αμιένη / Γαλλία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3 ώρες και 30 λεπτά από την Αθήνα για το Παρίσι και 4 ώρες και 30 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Βιέννης. Από το Παρίσι φτάνει κανείς με τρένο στην Αμιένη σε 1 ώρα και 30 λεπτά.

ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ

Υδάτινοι κήποι hortillonnages
Υδάτινοι κήποι hortillonnages

ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΜΙΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ