Πλώρη για νέο ρεκόρ αφίξεων έχει βάλει και εφέτος ο ελληνικός τουρισμός, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο και τη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση, ITB 2016, μόνο ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Μάλιστα σε δηλώσεις της και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά επισήμανε ότι, «τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και διαφαίνεται ότι το 2016 θα αποτελέσει μία χρονιά ακόμη καλύτερη από το 2015».

Οι εκπρόσωποι των Tour Operators που διακινούν σημαντικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουρισμού, μετέφεραν στην υπουργό στοιχεία που επιβεβαιώνουν την θετική εικόνα στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα. Ανάλογη εικόνα μετέφερε στην Υπουργό και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ταξιδίων DRV, που επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. NorbertFiebig με δηλώσεις του στα ΜΜΕ για αυξητική πορεία των κρατήσεων.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης εκτίμησε ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015.

Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος αφού υπογραμμίζει τη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και για φέτος, εστιάζει στο προσφυγικό. Όπως αναφέρει, «το κρίσιμο ζήτημα για το αν θα πάει καλά η εφετινή χρονιά δεν είναι, αν θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά το προσφυγικό και πως αυτό θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών». Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέτσος ζήτησε να υπάρξει βοήθεια της πολιτείας, στα νησιά που «σηκώνουν» το φορτίο του προσφυγικού.

Από την πλευρά τους, οι φορείς του τουρισμού στην Ελλάδα εκφράζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Κρήτης, του νησιού που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες, υπογράμμισε ότι τα πρώτα στοιχεία φανερώνουν σημαντική άνοδο.

Όπως είπε, η αγορά της Γερμανίας θα κινηθεί εφέτος με άνοδο 12% σε σχέση με πέρυσι, η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας με άνοδο περίπου 2% και η Σκανδιναβία με τη σειρά της θα σημειώσει διψήφιο νούμερο ανόδου.

Από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται ο κ. Χαλκιαδάκης σημείωσε ότι η Κρήτη ξεπερνά σε άνοδο όλους τους ελληνικούς προορισμούς, ενώ και νησιά τα Ιονίου κινούνται με σημαντικά ποσοστά ανόδου. Ακολουθεί η Ρόδος αλλά και ο προορισμός της Αθήνας, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν εφέτος η Κως, η Λέσβος και η Χίος, όπως σημείωσε ο ξενοδόχος από την Κρήτη. Για την Κρήτη συγκεκριμένα, η άνοδος εκτιμάται στο 3% έως 4% περίπου.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, το επόμενο διάστημα είναι καίριο για την εξέλιξη των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, με το κρίσιμο ζήτημα να εντοπίζεται στη ροή των θεωρήσεων Βίζα.

Όπως σημειώνει ο Νικόλας Κελαηϊδίτης τουριστικός πράκτορας, για να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των Ρώσων προς την Ελλάδα θα πρέπει ο αριθμός των 6,500 θεωρήσεων την ημέρα να φτάσει τουλάχιστον τις 10,000 προκειμένου να ξεπεράσουμε τις 500.000 αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Εκτίμηση του κ. Κελαϊδίτη είναι ότι μπορεί να επιτευχθούν περισσότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Στο σημείο αυτό ωστόσο ο κ. Χαλκιαδάκης εστιάζει στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος με το ευρώ, που καθιστά το ελληνικό πακέτο ιδιαίτερα ακριβό.

Σήμερα η υπουργός Έλενα Κουντουρά, που βρίσκεται στο Βερολίνο, θα έχει συναντήσεις με μεγάλους Τ.Ο. και ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού UNWTO, Τaleb Rifai. Η κα Κουντουρά έχει τονίσει ότι καταβάλλεται μία δυναμική και στοχευμένη προσπάθεια για την προβολή, προώθηση και στήριξη με κάθε τρόπο και σε κάθε μέσο των νησιών που το προηγούμενο διάστημα δέχθηκαν προσωρινές πιέσεις από τις προσφυγικές ροές και που σήμερα έχουν εξασφαλίσει συνθήκες ομαλότητας και είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες. Στην περιήγησή της στο περίπτερο του ΕΟΤ, η κα Κουντουρά συνομίλησε με τους Έλληνες εκθέτες και εισέπραξε την ικανοποίησή τους για την φετινή Ελληνική παρουσία και τις προσπάθειες που γίνονται για την εντατική και διευρυμένη προβολή των ελληνικών προορισμών.