Πανάκριβα και χλιδάτα γιοτ που ανήκουν σε πάμπλουτους φυσικά ιδιοκτήτες μοιάζουν πολλές φορές με πλωτά παλάτια. Με κόστος κάποιων (αρκετών) εκατομμυρίων τα παρακάτω σκάφη είναι ίσως τα πιο ακριβά γιοτ του κόσμου. Με διαφορετικό στυλ και διαρρύθμιση, ανάλογα με τα γούστα του ιδιοκτήτη, το σίγουρο είναι ότι εντυπωσιάζουν για το μέγεθος και τη χλιδή τους. Δείτε τη λίστα σύμφωνα με το therichest.

10. Lady Moura, 210 εκατομμύρια δολάρια

skafh10

Το σκάφος Lady Moura ανήκει στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Nasser Al-Rashid. Αυτό που κάνει το σκάφος να ξεχωρίζει είναι το 80μελες πλήρωμά του, το πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο μέσα σε αυτό για περίπτωση ανάγκης, μια… παραλία με πραγματική άμμο και μια τεράστια τραπεζαρία.

9. Ice, 215 εκατομμύρια δολάρια

skafh9

Ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov, και είναι γνωστό για το ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον με 8 ηλεκτρικές γεννήτριες και ένα ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Έχει μια τεράστια πισίνα και μεταφέρει ένα ελικόπτερο επάνω του.

8. Al Mirqab, 250 εκατομμύρια δολάρια

skafh8

To Al Mirqab ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ και υπουργό Εξωτερικών Jassim bin Hamad bin Jaber Al Thani. Το σκάφος διαθέτει 10 σουίτες με 2 VIP σουίτες για τον ιδιοκτήτη του σκάφους και πλήρωμα 55 ατόμων, όπου ο καθένας έχει το δικό του δωμάτιο. Επιπλέον, το Al Mirqab διαθέτει έναν κινηματογράφο, πολλά υπαίθρια μπαρ, πισίνα και τζακούζι, καθώς και ένα ελικοδρόμιο.

7. Octopus, 260 εκατομμύρια δολάρια

skafh7

Το Octopus ανήκει στον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γιοτ στον κόσμο χάρη στη μοναδική εμφάνισή του. Διαθέτει πισίνα με γυάλινο έδαφος, κινηματογράφο, ελικοδρόμιο και μικρά υποβρύχια!

6. Dilbar, 263 εκατομμύρια δολάρια

skafh6

Ανήκει στο Ρώσο επιχειρηματία Alisher Usmanov, και κατασκευάστηκε το 2008. Το Dilbar έχει αρκετά μέτρα μήκος και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 άτομα και 47 μέλη πληρώματος και έχει ακόμη και το δικό του ελικοδρόμιο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

5. Al Said, 300 εκατομμύρια δολάρια

skafh5

Το συγκεκριμένο σκάφος ανήκει στον Qaboos bin Said (τον Σουλτάνο του Ομάν), του οποίου η περιουσία αγγίζει το 1.1 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, όπως το ελικοδρόμιο, διαθέτει επίσης μία αίθουσα συναυλιών με χωρητικότητα ορχήστρας 50 ατόμων. Το μήκος του φτάνει τα 155 μέτρα…

4. Sailing Yacht Α, 370 εκατομμύρια δολάρια

skafh4

Πρόκειται για το πιο πολυτελές ιστιοφόρο γιοτ! Έχει μήκος 143 μέτρα, ύψος στα ιστία του πάνω από 100 μέτρα και ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Andrey Melnichenko. Θα παραδοθεί το 2016 καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό του και θα είναι εφοδιασμένο ακόμη με ένα υποθαλάσσιο δάπεδο παρακολούθησης του βυθού.

3. Eclipse, 370 εκατομμύρια δολάρια

skafh3

Αν και υπάρχουν αποκλίσεις στο πόσο τελικά κοστίζει το υπερπολυτελές γιοτ του Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με το therichest.com αγγίζει τα 370,6 εκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει δύο ελικοδρόμια, δύο πισίνες, καμπίνες για 24 άτομα, ακόμη και μικρό υποβρύχιο. Είναι μάλιστα εξοπλισμένο με συστήματα ανίχνευσης παραβίασης αλλά και με ένα αντιπυραυλικό σύστημα. Έχουν ακουστεί πολύ μεγαλύτερα ποσά όσον αφορά το κόστος του αλλά η μέση τιμή του είναι κοντά στα 400 εκατομμύρια δολάρια τελικά.

2. Dubai, 400 εκατομμύρια δολάρια

skafh2

Το μήκος του φτάνει τα 162 μέτρα και ανήκει στον Mohammed bin Rashid Al Maktoum, πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και κυβερνήτη του Ντουμπάι. Έχει μεταξύ άλλων επτά καταστρώματα, πισίνα, τζακούζι και ένα ελικοδρόμιο που μπορεί να αντέξει 10 τόνους.

1. Azzam, 605 εκατομμύρια δολάρια

skafh1

Σύμφωνα με το therichest είναι το μεγαλύτερο ιδιόκτητο σκάφος στον κόσμο και ο ιδιοκτήτης του είναι ο Khalifa bin Zayed Al Nahyan, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μεταξύ άλλων έχει μια κύρια σουίτα θωρακισμένη, δύο πισίνες, δύο ελικοδρόμια, σινεμά, ένα μίνι-υποβρύχιο και σύστημα πυραυλικής άμυνας. Λέγεται ότι το 10% του κόστους του είναι τα ετήσια λειτουργικά του έξοδα.