Στο «ιερό δάσος» των Μετεώρων, εκεί, όπου υψώνονται επιβλητικοί οι πέτρινοι «γίγαντες», συναντάται μία από τις πιο σημαντικές μοναστικές κοινότητες της χώρας, μετά από εκείνη του Αγίου Όρους. Εξάλλου, τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, με τους επισκέπτες να καταφθάνουν από όλο τον κόσμο.

Σήμερα, λειτουργούν μόνο έξι μοναστήρια -Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Μονή Βαρλάαμ, Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μονή Ρουσάνου, Μονή Αγίας Τριάδος, Μονή Αγίου Στεφάνου-, από τα συνολικά 24 που είχαν δημιουργηθεί πριν από εκατοντάδες χρόνια, συνεχίζοντας χωρίς διακοπή την παράδοση της ορθοδοξίας για περισσότερα από 600 χρόνια.

Ωστόσο, στα Μετέωρα δεν περιορίζεσαι μόνο στην επίσκεψη των Μονών, που είναι ούτως ή άλλως μια ξεχωριστή εμπειρία, αλλά μπορείς να κάνεις και άλλες δραστηριότητες μέσα σε αυτό το απόκοσμο φυσικό τοπίο, αποτελώντας επίσης μία μοναδική εμπειρία την οποία αξίζει να ζήσετε.

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω τι άλλο μπορείτε να κάνετε στα Μετέωρα, εκτός από θρησκευτικό τουρισμό:

Πεζοπορία

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στην περιοχή. Μεταξύ των Μονών υπάρχει ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι μοναχοί και προσκυνητές πριν από αιώνες, και τα οποία σήμερα αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να εξερευνήσεις την περιοχή. Κάποια από τα πεζοπορικά μονοπάτια οδηγούν από την Καλαμπάκα στη Μονή της Αγίας Τριάδας, και άλλα που ξεκινούν από το χωριό Καστράκι.

Μονές που κόβουν την ανάσα στα Μετέωρα

Αναρρίχηση

Επίσης, μία ξεχωριστή εμπειρία που θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, τότε που οι πρώτοι μοναχοί αναρρίχονταν στους «ιερούς» βράχους για να ιδρύσουν τα μοναστήρια. Τα Μετέωρα είναι παγκοσμίως γνωστά ως μέρος αναρρίχησης, ενώ ακόμα και αν είστε αρχάριοι, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε εταιρείες που διοργανώνουν τις δραστηριότητες, οι οποίες θα σας προμηθεύσουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και έμπειρο συνοδό.

Αναρρίχηση στα Μετέωρα

Ορεινή ποδηλασία

Αν, όχι στα Μετέωρα, τότε σε ποιο μέρος θα κάνετε την πιο συναρπαστική ποδηλασία βουνού; Μπορείτε να εξερευνήστε το συναρπαστικό τοπίο μόνοι σας με το ποδήλατο ή να συμμετέχετε σε γκρουπ με οδηγό που θα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τους κρυμμένους θησαυρούς των Μετεώρων μέσα από ωραία μονοπάτια και διαδρομές.

Κυνήγι τρούφας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών σας προτείνει μία υπέροχη εμπειρία: κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα! Στα πανέμορφα και άγνωστα δάση της περιοχής, σε πολύ μικρή απόσταση από την Καλαμπάκα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ανεπανάληπτο κυνήγι τρούφας, να γευτούν μία πεντανόστιμη τρουφομακαρονάδα στο δάσος, που μαγειρεύεται με τις τρούφες που βρίσκουν τα τρουφόσκυλα, να ξεναγηθούν στο Μουσείο, να δοκιμάσουν διάφορα είδη μανιταριών, να γνωρίσουν το γλυκό μανιτάρι, καθώς και ένα εξαιρετικό ντόπιο κρασί.

Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Γνωριμία με τη γύρω περιοχή

Με ορμητήριο τα Μετέωρα μπορεί κανείς να γνωρίσει πολύ όμορφα μέρη και σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Η πόλη των Τρικάλων με το Βαρούσι και τον Ληθαίο ποταμό, τα διάσημα ορεινά χωριά Ελάτη και Περτούλι, και το πολυφωτογραφημένο και άκρως εντυπωσιακό γεφύρι της Παλαιοκαρυάς σε απόσταση 45 λεπτών με το αυτοκίνητο είναι κάποια από αυτά.