Η βίλα Haw Par στη Σιγκαπούρη είναι ένα εκτεταμένο συγκρότημα γλυπτών, δεντροφυτεμένων διαδρόμων και εκθεμάτων που επικεντρώνονται στις βουδιστικές πεποιθήσεις. Αλλά υπήρχε μόνο ένα μέρος για το οποίο κάθε επισκέπτης νιώθει δέος -η κόλαση.

Για πολλές γενιές, σύμφωνα με το CNN Travel, παιδιά ηλικίας έξι ή επτά ετών επισκέπτονταν το χώρο σε σχολικές εκδρομές. Και ήταν σαφές ότι το πιο αξιομνημόνευτο αξιοθέατο ήταν τα 10 Δικαστήρια της Κόλασης, η απεικόνιση της βουδιστικής μεταθανάτιας εμπειρίας όπου οι άνθρωποι κρίνονται για τις πράξεις τους στη Γη και στη συνέχεια καταδικάζονται σε αναγέννηση σε άλλη μορφή -είτε ως ζώο είτε ως άλλος άνθρωπος.

Τα γραφικά γλυπτά απεικονίζουν πιθανές τιμωρίες στη μετά θάνατον ζωή, όπως πτώματα πάνω σε δίκρανα, διαμελισμένα κεφάλια που κλαίνε δάκρυα αίματος και άγριους δαίμονες που τρώνε εσωτερικά όργανα.

Χάρη στο αξιομνημόνευτα φρικιαστικό έκθεμα, γενιές ντόπιων σημαδεύτηκαν για μια ζωή -ή τουλάχιστον θυμήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπάκουαν στους γονείς τους και δεν έδειχναν αρκετή παιδική ευσέβεια.

Τώρα, οκτώ δεκαετίες αργότερα, τα 10 Δικαστήρια έχουν επιτέλους αναγνωριστεί ως ο πρωταγωνιστής της παράστασης και αποτελούν την κύρια ατραξιόν στο νέο Μουσείο της Κόλασης του συγκροτήματος.

Ανοίγοντας τις «πύλες» της κόλασης

Μουσείο Κόλασης, Σιγκαπούρη

«Κάθε φορά που μιλούσες για τη βίλα Haw Par, ο κόσμος ήθελε να μιλήσει μόνο για τα 10 Δικαστήρια», λέει ο Jeya Ayadurai, ο ιστορικός πίσω από την πρόσφατη αναμόρφωση του μουσείου.

Ο Ayadurai είναι ο διευθυντής της Singapore History Consultants (SHC), μιας μη κυβερνητικής ομάδας που έχει αναλάβει τη διαχείριση ορισμένων ιστορικών χώρων της χώρας και τους εκσυγχρονίζει για μια νέα γενιά. Προηγουμένως, η εταιρεία οργάνωσε τη μετατροπή του Battlebox, ενός καταφυγίου και στρατιωτικού διοικητηρίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε τουριστικό αξιοθέατο.

Τελικά, ο κόσμος πήρε αυτό που ήθελε και τον Οκτώβριο του 2021, το Μουσείο της Κόλασης άνοιξε ως αυτόνομο αξιοθέατο μέσα στο συγκρότημα Haw Par.

Πώς δημιουργήθηκε η βίλα που φιλοξενεί το ανατριχιαστικό μουσείο

Η βίλα Haw Par χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 από τους Aw Boon Haw και Aw Boon Par, αδελφούς γεννημένους στη Βιρμανία, οι οποίοι δημιούργησαν το Tiger Balm, το κέρινο αναλγητικό με άρωμα καμφοράς που είναι πανταχού παρόν στα φαρμακεία όλης της Ασίας.

Ο τοπικός θρύλος λέει ότι ενώ οδηγούσε κατά μήκος της οδού Tajong Pagar στη Σιγκαπούρη ένα απόγευμα, το αυτοκίνητο του Boon Haw είχε σκασμένο λάστιχο. Ενώ περίμενε να το φτιάξουν, ερωτεύτηκε το σημείο στο οποίο είχε ξεμείνει και αγόρασε τη γη.

Εκεί, έχτισε μια υπερπολυτελή έπαυλη Art Deco, που περιβαλλόταν από κήπους κινεζικού τύπου. Γέμισε τους κήπους με περίπου 1.000 γλυπτά, πολλά από τα οποία απεικόνιζαν μορφές και σκηνές από την κινεζική λαογραφία.

Και τα δύο αδέλφια έμειναν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το αρχοντικό καταλήφθηκε από τους Ιάπωνες κατακτητές. Ο Boon Par πέθανε χωρίς να το ξαναδεί ποτέ, και ο Boon Haw διέταξε την κατεδάφιση του σπιτιού μετά το τέλος του πολέμου.

Αυτές τις μέρες, το όνομα της βίλας Haw Par παραμένει, παρόλο που η ίδια η βίλα δεν υπάρχει πια. Το Tiger Balm δεν ανήκει πλέον στους απογόνους των αδελφών και οι κήποι παραδόθηκαν στην εθνική κυβέρνηση της Σιγκαπούρης.

Γιατί η Σιγκαπούρη αποτελεί ιδανικό μέρος για το εν λόγω μουσείο

Μουσείο Κόλασης, Σιγκαπούρη

Για μια μικρή χώρα, η Σιγκαπούρη είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη. Οι ανακοινώσεις του μετρό γίνονται στα μανδαρινικά, τα αγγλικά, τα μαλαισιανά και τα ταμίλ, αντανακλώντας τις πολλές εθνικές κοινότητες που αποκαλούν το νησί «σπίτι» τους.

Ο Ayadurai μεγάλωσε στη Σιγκαπούρη σε μια οικογένεια με κληρονομιά Ταμίλ από την Κεϋλάνη και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αντίθεση με πολλούς κατοίκους της Σιγκαπούρης, επισκέφθηκε το Χο Παρ για πρώτη φορά μόνο ως ενήλικας, αλλά όταν το έκανε, εντυπωσιάστηκε από το πόσα στοιχεία της βουδιστικής θεολογίας ήταν παρόμοια με εκείνα άλλων θρησκειών που είχε μελετήσει.

Ήξερε ότι τα 10 Δικαστήρια της Κόλασης ήταν ο πιο δημοφιλής χώρος στη βίλα Haw Par. Αυτό του έδωσε την ιδέα να τα χρησιμοποιήσει ως ένα είδος Δούρειου Ίππου για να κάνει τους ανθρώπους να μιλήσουν για το θάνατο, τη μετά θάνατον ζωή και άλλες βαθύτερες έννοιες.

«Θέλαμε να αφαιρέσουμε το ταμπού (του θανάτου) και επίσης να δούμε τα 10 Δικαστήρια με νέα μάτια», εξηγεί. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ενθουσιασμένοι με την επίσκεψη στην κόλαση.

Τόσο ο Ayadurai όσο και ο Eisen Teo, επιμελητής του Μουσείου της Κόλασης, επισημαίνουν ότι πάντα υπήρχαν μη κινεζικά στοιχεία στη βίλα. Οι αδελφοί Haw ήθελαν οι κήποι τους να είναι ένας τρόπος για τους απλούς κατοίκους της Σιγκαπούρης -που δεν είχαν απαραίτητα τα μέσα ή την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον κόσμο- να μάθουν για άλλους πολιτισμούς. Υπάρχει ακόμη και ένα μίνι άγαλμα της Ελευθερίας εκεί μαζί με ένα γλυπτό της βουδιστικής θεάς Guanyin.

Στην κόλαση και πίσω

Ο Ayadurai ελπίζει ότι το επανασχεδιασμένο Μουσείο της Κόλασης μπορεί να αναδείξει τα κοινά σημεία μεταξύ των πεποιθήσεων, είτε είναι κινέζικες είτε όχι.

Για τα εγκαίνια του μουσείου, ανέθεσε στην τοπική μεξικανική κοινότητα να κατασκευάσει έναν παραδοσιακό βωμό του Dia De Los Muertos, ο οποίος εκτέθηκε δίπλα σε έναν βουδιστικό βωμό για το φεστιβάλ του πεινασμένου φαντάσματος για να δείξει πόσο παρόμοια είναι τα δύο.

Ένας τρόπος δημιουργίας κοινότητας είναι το χιούμορ. Το Μουσείο της Κόλασης καταφέρνει να είναι παιχνιδιάρικο, αλλά σταματάει λίγο πριν γίνει ασεβές. Ακόμα και η ενότητα Συχνές Ερωτήσεις στην ιστοσελίδα του συμβάλλει στη διαμόρφωση του τόνου.

Στόχος του Ayadurai είναι να διδάξει στους ανθρώπους πώς οι διαφορετικές θρησκείες βλέπουν θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος -ενώ παράλληλα είναι ένα διασκεδαστικό μέρος για να το επισκεφτεί κανείς.

Και μέχρι στιγμής, τα καταφέρνει, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Μουσείο της Κόλασης κατατάσσεται πλέον ως το 11ο κορυφαίο αξιοθέατο της Σιγκαπούρης στο TripAdvisor.