Τους 50 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το επόμενο έτος παρουσίασε το Lonely Planet. Η λίστα «Best in Travel 2024» επεκτείνεται σε πέντε κατηγορίες: κορυφαίες χώρες, περιοχές, πόλεις, βιώσιμους ταξιδιωτικούς προορισμούς και τοποθεσίες με την καλύτερη σχέση κόστους – αξίας. Ανάμεσα στις επιλογές είναι και φέτος ένας ελληνικός προορισμός.  

Στην κορυφή της λίστας με τις χώρες βρίσκεται η Μογγολία για τους «μεγάλους ανοιχτούς χώρους, τις δραστηριότητες περιπέτειας που προσφέρει και τη χαρακτηριστική γαστρονομική και μουσική κουλτούρα της». Η κυβέρνηση της χώρας έχει κηρύξει τα χρόνια από 2023 έως το 2025 «έτη επίσκεψης στη Μογγολία» προσφέροντας διευκολύνσεις για τους διεθνείς ταξιδιώτες και υλοποιώντας μια σειρά έργων για την βελτίωση των υποδομών.

Ως κορυφαία πόλη για το 2024 επιλέγεται από το Lonely Planet το Ναϊρόμπι, η πρωτεύουσα της Κένυας, για τους «μοναδικούς ρυθμούς, την εντυπωσιακά εστιατόρια, εμπνευσμένα από την περιοχή, και τη σταθερή εναλλαγή των χώρων τέχνης και πολιτισμού».

Από άποψη «βιωσιμότητας» κορυφαίος προορισμός για το 2024 είναι η Ισπανία λόγω των προσπαθειών της να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να προσφέρει ταξίδια επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο και μάλιστα σε αναδυόμενους προορισμούς, όπως το λιμάνι της Βαλένθια, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις σε τουριστικά hotspots, όπως η Βαρκελώνη.

Στην κατηγορία της υψηλότερης αξίας σε σχέση με το κόστος, μια ιδιαίτερα δημοφιλής κατηγορία λόγω της ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, υπάρχει και ένας ελληνικός προορισμός, η Ικαρία, η οποία υπενθυμίζεται πως είναι και μια από τις πέντε περιοχές της «μπλε ζώνης» παγκοσμίως. Πρόκειται για περιοχές του κόσμου, οι οποίες καταγράφουν μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο αριθμό ανθρώπων που ζουν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο.

Στην κορυφή της λίστας με τις περιοχές υψηλότερης σχετικής αξίας, βρίσκονται οι υποτιμημένες μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες. Σε πόλεις όπως το Σικάγο, το Μιλγουόκι και το Ντιτρόιτ, «θα βρείτε παλιές αποθήκες μεταμορφωμένες σε στούντιο τέχνης, νέα ξενοδοχεία οικολογικού σχεδιασμού και πολλά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin», σημειώνει το Lonely Planet.

Όσον αφορά τις τοπικές – περιφερειακές επιλογές, η επερχόμενη ποδηλατική διαδρομή Trans Dinarica των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί κορυφαία επιλογή για το Lonely Planet. Το μονοπάτι μήκους 3.364 χιλιομέτρων (2.090 μίλια), που θα ανοίξει το επόμενο έτος, περνά από τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, καταλαμβάνοντας οροσειρές και την Αδριατική Θάλασσα στην πορεία.

Κορυφαίες Χώρες

  1. Μογγολία
  2. Ινδία
  3. Μαρόκο
  4. Χιλή
  5. Μπενίν
  6. Μεξικό
  7. Ουζμπεκιστάν
  8. Πακιστάν
  9. Κροατία
  10. Αγ. Λουκία

Καλύτερες τοπικές – περιφερειακές επιλογές

  1. Ποδηλατική Διαδρομή Trans Dinarica των Δυτικών Βαλκανίων
  2. Νησί καγκουρό, Νότια Αυστραλία
  3. Τοσκάνη, Ιταλία
  4. Donegal, Ιρλανδία
  5. Pais Vasco, Ισπανία
  6. Νότια Ταϊλάνδη
  7. Ακτή Σουαχίλι, Τανζανία
  8. Μοντάνα, ΗΠΑ
  9. Saafelden Leogang, Αυστρία
  10. Άνω Βόρεια Σκωτία

Κορυφαίες πόλεις

  1. Ναϊρόμπι, Κένυα
  2. Παρίσι, Γαλλία
  3. Μόντρεαλ, Καναδάς
  4. Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  5. Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια
  6. Manaus, Βραζιλία
  7. Τζακάρτα, Ινδονησία
  8. Πράγα, Τσεχία
  9. Σμύρνη, Τουρκία
  10. Κάνσας Σίτι, Μιζούρι

Κορυφαίοι προορισμοί με βάση τη βιωσιμότητα

  1. Ισπανία
  2. Παταγονία, Αργεντινή και Χιλή
  3. Γροιλανδία
  4. Τα μονοπάτια της Ουαλίας
  5. Πορτογαλικός δρόμος / Camino Português de Santiago
  6. Παλάου
  7. Χοκάιντο
  8. Εκουαδόρ
  9. Βαλτικά μονοπάτια της Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας
  10. Οικολογικές κατοικίες της Νότιας Αφρικής

Κορυφαίοι προορισμοί με βάση την αξία

  1. Μεσοδυτικές πολιτείες Η.Π.Α
  2. Πολωνία
  3. Νικαράγουα
  4. Danube Limes, Βουλγαρία
  5. Νορμανδία, Γαλλία
  6. Αίγυπτος
  7. Ικαρία, Ελλάδα
  8. Αλγερία
  9. Southern Lakes & Central Otago, Νέα Ζηλανδία
  10. Νυχτερινά τρένα, Ευρώπη