Σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο κοντά στα 800 μέτρα τα Ανώγεια Μυλοποτάμου είναι κωμόπολη του νομού Ρεθύμνου και πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου.

Το όνομά τους οφείλεται στην τοποθεσία που είναι χτισμένα, δηλαδή σε ανώγειο μέρος, ενώ είναι επίσης γνωστά ως Αξικανώγεια (Ξιγκανώγεια) ή Μεγάλα Ανώγεια.

Μόλις λίγα λεπτά από τα Ανώγεια βρίσκεται η σπηλιά που μεγάλωσε ο Δίας, εκεί τρεφόταν σύμφωνα με την μυθολογία από την κατσίκα Αμάλθεια ώσπου έγινε τόσο ισχυρός ώστε να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του.

Η θέα από το Ιδαίον Άντρο είναι φαντασμαγορική καθώς μπροστά σας απλώνεται το οροπέδιο της Ίδης (Ψηλορείτης) ή της Νίδας όπως θα ακούσετε να λένε οι ντόπιοι.

Χάρη στο σεβασμό και την αγάπη που αποδίδουν οι Ανωγειανοί στην πολιτιστική κληρονομιά, στα ήθη και στα έθιμά τους, τα Ανώγεια θεωρούνται το επίκεντρο του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού.

Από την περιοχή αυτή κατάγονται οικογένειες με σημαντική προσφορά στην Κρητική και στην ευρύτερη Ελληνική παράδοση.

 Ο Νίκος Ξυλούρης, τα αδέλφια του, Αντώνης (Ψαραντώνης) και Γιάννης Ξυλούρης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Μανώλης Πασπαράκης αποτελούν μόνο ένα δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής σποράς των Ανωγείων στον σύγχρονο και παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο πληθυσμός των Ανωγείων έχει διατηρήσει αναλλοίωτη στην πάροδο του χρόνου τη γλώσσα και την ιδιότυπη διάλεκτο στην οποία περιλαμβάνονται έως και σήμερα, ατόφιες λέξεις της αρχαίας ελληνικής.

Αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη στο χωριό και δοκιμάστε μερικά από τα ντόπια εδέσματα, όπως το οφτό (αρνί ή κατσικι) ψημένο με ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο, με την απαραίτητη συνοδεία της ρακής.

Πού να μείνετε:

Οργανώστε την απόδραση σας στα Ανώγεια και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr