Ένας 19χρονος που δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Twitter που παρακολουθούσε το ιδιωτικό τζετ του Έλον Μασκ έχει στρέψει πλέον την προσοχή του στην παρακολούθηση Ρώσων ολιγαρχών. Ο Jack Sweeney, πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, δημιούργησε έναν νέο λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @RUOligarchJets, ο οποίος, όπως λέει, παρακολουθεί τις κινήσεις διαφόρων αεροσκαφών που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους – χρησιμοποιώντας bots για τον εντοπισμό δεδομένων εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Sweeney λέει ότι ξεκίνησε τον λογαριασμό αφού έλαβε πολλά αιτήματα για να παρακολουθήσει τα αεροσκάφη των ολιγαρχών της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη χώρα. Πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών την περασμένη εβδομάδα, ο Sweeney είπε ότι γνώριζε πολύ λίγα για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους ή τα αεροπλάνα τους.

«Πριν από αυτό, δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν τέτοιοι ολιγάρχες με επιρροή. Μάλλον έχουν μεγάλη ποσότητα δύναμης από ό,τι μπορώ να καταλάβω. Τα αεροσκάφη που έχουν αυτοί οι ολιγάρχες είναι εντελώς τρελά», εξήγησε ο Sweeney στο Bloomberg. «Τα αεροπλάνα τους είναι τεράστια σε σύγκριση με άλλα τζετ».

39 αεροσκάφη στο μάτι του 19χρονου

Ο λογαριασμός του Sweeney παρακολουθεί αυτήν τη στιγμή 39 αεροπλάνα και ελικόπτερα που ανήκουν σε 19 ολιγάρχες. Περιλαμβάνουν αεροσκάφη που ανήκουν στον πλουσιότερο κάτοικο της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Ποτάνιν, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι και τον Αλεξάντερ Αμπράμοφ, έναν δισεκατομμυριούχο χάλυβα.

«Οι άνθρωποι με ρωτούσαν για τον Πούτιν εδώ και καιρό, ήθελαν να μάθουν αν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν», είπε ο Σουίνι στο NBC. «Ήταν απλώς τρελό. Απλώς σκέφτηκα ότι κάποιοι θα ενδιαφερθούν για αυτό. Απλώς δεν πίστευα ότι θα ήταν όλα τα είδη των ανθρώπων ».

Ο Sweeney χρησιμοποίησε μια λίστα με αεροπλάνα, από ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα μέχρι αεροσκάφη εμπορικού μεγέθους, που ήδη παρακολουθείτο από ένα blog που ονομάζεται Radar Spots.

Ένα από τα τζετ του Αμπράμοβιτς προσγειώθηκε στη Λετονία την Κυριακή, ενώ ένα από τα ελικόπτερα του έκανε ένα ταξίδι στην Καραϊβική. Όσο για τον Αμπράμοφ, ένα από τα αεροπλάνα του προσγειώθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι ενώ ένα άλλο στο Μόναχο.

Και τα αεροπλάνα του Πούτιν στο ραντάρ του φοιτητή

Ο Sweeney έχει επίσης δημιουργήσει έναν δεύτερο λογαριασμό που παρακολουθεί επίσης αεροπλάνα που είναι εγγεγραμμένα στον Πρόεδρο Πούτιν και άλλους Ρώσους VIP.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ακριβείς επειδή υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα πτήσεων στη Ρωσία.

Παρόλο που ο λογαριασμός μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις των αεροσκαφών, δεν είναι σε θέση να παρέχει κανένα κρίσιμο πλαίσιο και παραμένει ασαφές ποιος μπορεί να ταξιδεύει στις πτήσεις ή τους λόγους για τους οποίους ταξιδεύουν.

Ωστόσο, ένας Ρώσος εμπειρογνώμονας είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν από τον λογαριασμό του Sweeney για να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία.

«Θα πρέπει να εκτίθενται και να πληρώνουν ό,τι τίμημα μπορεί να τους αποσπάσει μια χώρα», είπε ο Χάουαρντ Στόφερ στο NBC, ο οποίος διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Νιού Χέιβεν στο Κονέκτικατ.