Η δικαστική υπόθεση ενός δημοσιογράφου, ακτιβιστή που είχε συνδεθεί με τους Anonymous, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, μιας και ενδέχεται να καταδικαστεί κατηγορούμενος μεταξύ άλλων και για τη δημοσίευση ενός συνδέσμου προς άλλη σελίδα στο διαδίκτυο!

Ο Barrett Brown αντιμετωπίζει κατηγορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης άνω των 100 χρόνων! Έχοντας αρθρογραφήσει σε γνωστές εφημερίδες, όπως ο Guardian και η Huffington Post, ο Brown έχει ασχοληθεί ενεργά με τις σχέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και ιδιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πέρα όμως από το δημοσιογραφικό και ερευνητικό του έργο, η οξύθυμη και προκλητική συμπεριφορά του Brown, του έχει δημιουργήσει προβλήματα. Μεταξύ άλλων κατηγορείται για τη δημοσίευση ενός βίντεο στο YouTube, όπου κατονομάζει και απειλεί έναν πράκτορα του FBI καθώς και την οικογένειά του, επειδή κατά τη διάρκεια έρευνας η μητέρα του προσπάθησε να κρύψει τον υπολογιστή του με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για παρακώλυση δικαιοσύνης.

Παρόλα αυτά, δεν είναι η συμπεριφορά του αυτή, που μπορεί να στείλει τον Barrett Brown πίσω από τα κάγκελα για 100 χρόνια. Όλα ξεκινούν από τη σύσταση του Project PM, μιας διαδικτυακής κοινότητας με αποστολή τη διερεύνηση των εγγράφων που αποκαλύπτουν οι Anonymous και άλλοι. Με λίγα λόγια, όπως και έγινε και με τα απόρρητα έγραφα των Wikileaks, κάποιος έπρεπε να κάτσει να τα μελετήσει, ώστε να αξιολογηθούν και να γνωστοποιηθούν τα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Το Δεκέμβριο του 2011, περίπου 5 εκατ. e-mails «αλιεύθηκαν» παράνομα από την ιδιωτική εταιρεία Stratfor Global Intelligence που ασχολείται με την συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Τα e-mails υπέκλεψαν οι Anonymous και δημοσιεύτηκαν στα WikiLeaks. Μεταξύ άλλων, σε αυτά περιέχονται στοιχεία για στενούς δεσμούς μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης. Σε ένα chat room του Project PM, ο Brown έβαλε έναν υπερσύνδεσμο (λινκ) που οδηγούσε στα δεδομένα αυτά.

Ωστόσο, στα e-mails αυτά εμπεριέχονταν δεδομένα πιστωτικών καρτών και κωδικοί ασφαλείας, που αν και ήταν άχρηστα στο Brown, φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμα στην κυβέρνηση: Το Δεκέμβριο του 2012 απαγγέλθηκαν στον ακτιβιστή 12 κατηγορίες που σχετίζονται με υποκλοπή ταυτότητας. Μαζί με άλλες 5 κατηγορίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η απειλή προς τον πράκτορα του FBI, αρκούν για καταδίκη 105 χρόνων φυλάκισης.

Πολλοί φροντίζουν να επισημάνουν ότι παρά τη συμπεριφορά του και τις πιθανά παραβατικές συμπεριφορές, ο Brown κατηγορείται όχι για άμεση κλοπή στοιχείων, αλλά απλά για δημοσίευση συνδέσμου προς τα αρχεία αυτά! Όπως επισημαίνεται μάλιστα από τους New York Times, ανάλογες πρακτικές εφαρμόζουν ουκ ολίγες εφημερίδες, με πρόσφατη την περίπτωση των πληροφοριών του Σνόουντεν για τη NSA, καθώς το άρθρο περιείχε συνδέσμους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια εφημερίδα «επιχειρώντας την ποινικοποίηση των συνδέσμων, είναι σαν να προτείνουν ότι ο διαμοιρασμός πληροφοριών στο δίκτυο είναι το ίδιο με την κατοχή τους ή ακόμη και την κλοπή τους».