Οι Βρετανοί έχουν κατά μέσο όρο 50 επαφές αποθηκευμένες στο κινητό τους, το 25% των κατόχων κινητού δεν ξέρει το νούμερό του, ενώ ο μέσος Βρετανός θυμάται μόνο δυο τηλεφωνικά νούμερα!

Αυτά τουλάχιστον αποκάλυψε η εταιρεία κινητής ασφαλείας BullGuard, με έρευνα που διεξήγαγε σε 2.000 κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 60% των ερωτηθέντων μάλιστα υποστήριξαν πως «δεν χρειάζεται» να θυμούνται τα νούμερα φίλων και γνωστών, ενώ το 37% παραδέχτηκε πως δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με αγαπημένα τους πρόσωπα αφού έχασε το κινητό του.

Το αξιοπερίεργο μάλιστα είναι πως μόνο το 17% των παντρεμένων συμμετεχόντων γνωρίζει το τηλεφωνικό νούμερο του ή της συζύγου του!

Από όσους θυμούνται τηλεφωνικά νούμερα, τα περισσότερα από αυτά έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη τους πριν την εποχή των κινητών τηλεφώνων.

Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει πως το 25% των ερωτηθέντων δεν θυμούνται τηλεφωνικά νούμερα αφού χρησιμοποιούν περισσότερο το email για την επικοινωνία τους, ενώ το 37% δήλωσε πως επικοινωνεί μόνο με γραπτά μηνύματα.

Ο γενικός διευθυντής της BullGuard εξηγεί τα αποτελέσματα λέγοντας: «Προτού τα κινητά τηλέφωνα γίνουν μέρος της ζωής μας, οι περισσότεροι θυμόντουσαν μόνο τους αριθμούς των συνεργατών τους. Σε αυτή την εποχή όμως κανείς δεν νοιώθει την ανάγκη να απομνημονεύει τηλεφωνικούς αριθμούς αφού σπάνια χρειάζεται να καλέσουμε έναν αριθμό», υπονοώντας πως η χρήση καταλόγου επαφών και η άμεση κλήση μέσω αυτού έχει πια αντικαταστήσει τη μνήμη μας.

Γεγονός είναι πάντως πως πέρα από τη διευκόλυνση που προσφέρει η τεχνολογία, οι συναναστροφές που έχουμε ενώ μεγαλώνουμε, το πρόγραμμά μας, ακόμα και το άγχος της καθημερινότητας, δεν μας επιτρέπει να θυμόμαστε τόσα πολλά τηλεφωνικά νούμερα, τουλάχιστον όχι όσα θυμόμασταν στην εφηβεία μας.