proho.gr

Η δημιουργία του υπερυπολογιστή Deep Blue της IBM αποτέλεσε ένα ορόσημο στην ιστορία της πληροφορικής. Όχι μόνο για την υπολογιστική του ισχύ η οποία βεβαίως ήταν ιδιαίτερα υψηλή για την εποχή του.

Ούτε για το γεγονός ότι επισφράγισε την πρωτοκαθεδρία της γαλάζιας κυρίας στην παραγωγή υπολογιστών με απίστευτες δυνατότητες.

Αυτό που τον άφησε στη μνήμη όλων ήταν το γεγονός ότι έδωσε ένα τέλος στη συζήτηση για το αν οι υπολογιστές θα μπορέσουν ποτέ να πλησιάσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Ήταν ο πρώτος υπολογιστής άλλωστε που πέτυχε να κερδίσει στο σκάκι τον παγκόσμιο πρωταθλητή Garry Kasparov. Αποτέλεσε με άλλα λόγια όχι μια μεγάλη νίκη των υπολογιστών επί του ανθρώπου αλλά μια απόδειξη του τι μπορεί να δημιουργήσει το ανθρώπινο πνεύμα αν προσπαθήσει αρκετά.

Στα 15ου γενέθλια ο Deep Blue θεωρείται βέβαια ξεπερασμένος. Άλλωστε η IBM στο διάστημα που μεσολάβησε δημιούργησε υπολογιστές με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Παρόλα αυτά, η δημιουργία του παραμένει μια σημαντική στιγμή για τον κόσμο των υπολογιστών η οποία δύσκολα θα ξεχαστεί.