Μέσα στο 2024 θα ανοίξει το πρώτο εστιατόριο fast food που θα είναι πλήρως αυτόνομο και θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και σε ρομπότ για την λειτουργία του. Το «πείραμα» που άρχισε πριν από χρόνια ετοιμάζεται να υποδεχθεί πελάτες στο κατάστημα που θα κάνει εγκαίνια στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια στην ΗΠΑ.

Η εταιρία Miso Robotics, μέλος του Cali Group, ανέπτυξε το Flippy που τηγανίζει κοτομπουκιές και πατάτες καθώς και BurgerBot που ψήνει μπιφτέκια, ενώ το PopID, ένα βιομετρικό σύστημα πληρωμών, θα παίρνει τις παραγγελίες των πελατών στο εστιατόριο CaliExpress. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η Αλάνα Άμπιτ της Miso Robotics, είπε: «Δεν είναι ο Terminator, δεν είναι τα Transformers. Είναι πολύ φιλικά και βοηθητικά ρομπότ».

Η ιδέα, λέει η εταιρία, ελπίζει ότι το νέο CaliExpress θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης «για την επόμενη γενιά επιχειρηματιών τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού κουζίνας» προσφέροντας εκπαιδευτικές περιηγήσεις και εκθέσεις ρομποτικής, ενώ θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα σχολεία της πόλης και στις εκπαιδευτικές ομάδες, ώστε να επισκεφθούν το εστιατόριο και να γνωρίζουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον συγκεκριμένο τομέα.

«Η λήψη παραγγελιών και το μαγείρεμα από ρομπότ επιτρέπει στις μεγάλες αλυσίδες των ΗΠΑ να βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα, τη συνέπεια και την ταχύτητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics, Ριτς Χαλ.

Στο μεταξύ, η ιδέα έχει και πολέμιους. Μοιάζει με το πρώτο βήμα της κατάργησης πολλών θέσεων εργασίας στη βιομηχανία της εστίασης της. Ο ιδρυτής της Valyant AI, Ρομπ Κάρπεντερ, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας πιθανότατα θα χαθούν μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, καθώς τα ρομπότ θα αντικαθιστούν τις περισσότερες θέσεις σ’ ένα εστιατόριο fast food.