Οι πιο πιτσιρικάδες ίσως να μην τον γνωρίζουν ή απλά θα το έχουν ακουστά. Οσοι όμως έχουν περάσει τα 30, θα θυμούνται τον Φαουστίνο Ασπρίγια, που μαζί με τους Βαλδεράμα, Ρινκόν, Ιγκίτα, Βαλένσια (πέρασε και από τον ΠΑΟΚ), θεωρείται ένας εκ των πέντε κορυφαίων Κολομβιανών όλων των εποχών.

Ο Ασπρίγια μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’90 και έγινε διάσημος, κάνοντας απίθανα πράγματα σε δύο θητείες με την μικρούλα Πάρμα. Την πρώτη (1992-’95) κατέκτησε με τους Τζιαλομπλού το Κυπελλούχων (3-1 την Αντβέρπ) και στην επιστροφή του (1998-’99) υπό τις οδηγίες του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, παρέα με τους Βερόν, Καναβάρο, Μπουφόν, Κρέσπο, Τιράμ σήκωσε ακόμα μία ευρωπαϊκή κούπα (3-0 τη Μαρσέιγ).

Eπικοινωνήσαμε με τον σπουδαίο παλαίμαχο επιθετικό, ο οποίος εμφανίστηκε ενημερωμένος για την Ελλάδα, δίνοντας της πιθανότητες πρόκρισης όσες και σε Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού.

Αφού μας μίλησε για τα υπέρ και τα κατά της Κολομβίας ενόψει της μεταξύ μας αναμέτρησης του Σαββάτου, μοίρασε προγνωστικά για τον κοινό μας όμιλο, αλλά και για την κατάκτηση του τροπαίου.



– Τι γνωρίζεις για την Ελλάδα;

«Πριν από αυτό το απίστευτο που κάνατε το 2004, δεν ήξερα απολύτως τίποτα για την Εθνική σας. Έκτοτε έχετε κάνει τεράστια άλματα και βρίσκεστε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ραντεβού».

– Το ότι η αντίπαλος της Κολομβίας είναι πλέον μία έμπειρη ομάδα σε μεγάλες διοργανώσεις αγχώνει τον μέσο Κολομβιανό φίλαθλο;
«Για να είμαι ειλικρινής, όποιος έχει παρακολουθήσει την Ελλάδα, δεν μπορεί να τρομάξει. Σίγουρα πρόκειται για αντίπαλο που πρέπει να σεβαστείς. Παίζει όμως πολύ αμυντικά και δεν σε αγχώνει τόσο το να μην ηττηθείς όσο το να τη νικήσεις».

– Ποιο θα είναι δηλαδή το αποτέλεσμα στον αγώνα του Σαββάτου; Έχει πιθανότητες νίκης η Ελλάδα;

«Πιθανότητες πάντα έχεις. Πιστεύω όμως ότι θα είναι πολύ κλειστό και δύσκολο ματς εξαιτίας αυτής της στρατηγικής που έχει η Ελλάδα και δεν δέχεται καθόλου εύκολα γκολ. Θα έλεγα ότι θα λήξει είτε 0-0 είτε 1-0 για κάποιον εκ των δύο, με πιο πιθανή να σκοράρει την Κολομβία».

-Γνωρίζεις κάποιους παίκτες της Ελλάδας;
«Φυσικά, αλλά μου είναι δύσκολο να προφέρω τα ονόματα τους. Μου αρέσει ο Σαμαράς και ο capitán Καρ, Καρα, ουφ. Είδες σου είπα ότι μου είναι πολύ δύσκολο να τα προφέρω. Πάντως είναι καλοί παίκτες και έχουν φτιάξει ένα γερό σύνολο».

– Η τωρινή Κολομβία συγκαταλέγεται στα αουτσάιντερ για να φτάσει μακριά σε αυτό το Μουντιάλ. Στην χώρα σας όντως το πιστεύουν πολύ;
«Ναι. Μου αρέσει, μας αρέσει πολύ αυτή η ομάδα. Εχει πολύ ταλέντο και μπορεί πράγματι να κάνει κάτι αξιόλογο».

– Ποια είναι τα καλά και ποια τα αδύνατα σημείο της;

«Έχει παίκτες που παίζουν σε πολύ καλές ομάδες του εξωτερικού, διαθέτει αρκετές λύσεις και από τη μέση και μπροστά είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Η άμυνα όμως έχει κάποια προβλήματα και αυτό είναι που φοβίζει κάπως».

– Ποιος παίκτης θεωρείς ότι είναι το κλειδί στο παιχνίδι της; Ο Τζέιμς Ροδρίγκες, ο Γκουαρίν;
Είναι και οι δύο εξαιρετικοί, αλλά θεωρώ ότι ο πιο καταλυτικός παίκτης είναι ο Κουαδράδο. Έχει εξελιχτεί πολύ και είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος».

– Η τεράστια απουσία του Φαλκάο γίνεται να καλυφτεί ή θα κοστίσει στην ομάδα;

«Σίγουρα είναι τρομερός επιθετικός, αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πολύ ποιότητα στην επίθεση. Οι Τζάκσον Μαρτίνες και Μπάκα μπορούν να καλύψουν το κενό».

– Το προγνωστικό σου για την πρόκριση από τον όμιλο;
«Η Κολομβία θα είναι η μία και για την άλλη θέση δίνω τις ίδιες πιθανότητες στις υπόλοιπες τρεις ομάδες. Η Κολομβία πιστεύω πως μπορεί να προχωρήσει και πιο μακριά».

– Ο νικητής ποιος θα είναι;
«’Η η Βραζιλία ή η Γερμανία».

– Εσύ ποιον θέλεις;
«Τη Βραζιλία φυσικά!»

* Ο 44χρονος πλέον Ασπρίγια είχε σημειώσει 20 γκολ σε 57 συμμετοχές με τους Καφετέρος (1993-’01) και έδωσε το παρών σε δύο Μουντιάλ (1994, 1998). Στο Κόπα Αμέρικα του 1995 έφτασε στα ημιτελικά.

Με την Πάρμα κατέκτησε επίσης το Σούπερ Καπ Ευρώπης (1993, 2-0 τη Μίλαν), ηττήθηκε στον τελικό του Κυπελλούχων το 1994 (1-0 από την Αρσεναλ) και σήκωσε το Κύπελλο Ιταλίας (1995).

* Εκτός από ομάδες της πατρίδας του και την Πάρμα, αγωνίστηκε στη Νιούκαστλ (1996-’98) και σε τέσσερα ακόμα πρωταθλήματα (Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή).

Πηγή: gazzetta.gr