Γεννημένος πριν από 25 χρόνια στην Αθήνα, ο Ανδρέας Σάμαρης μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στην Ηλεία και στον τόπο καταγωγής των γονιών του τη Βάρδα. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στον ΠΑΟΒ για να φτάσει μετά μέσω Παναχαϊκής και Πανιωνίου στον Ολυμπιακό. Ο νεαρός μέσος μια μέρα πριν την έναρξη των υποχρεώσεων της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ με την Κολομβία, γιόρτασε τα 25α γενέθλιά του. Όμως το καλύτερο δώρο γι’ αυτόν ήρθε το βράδυ της Τρίτης. Η ξαφνική συμμετοχή του λόγω τραυματισμού του Κονέ στο καθοριστικό παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού του Ντιντιέ Ντρογκμπά, φανέρωσε ότι ακόμη και στον πάγκο της ομάδας υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες. Ο Ανδρέας Σάμαρης μετά από έναν εκπληκτικό συνδυασμό με τον έτερο σκόρερ της Εθνικής Γιώργο Σαμαρά, πέτυχε το παρθενικό γκολ της ομάδας μας στην Βραζιλία και άνοιξε το δρόμο της πρόκρισης…

Στα Βάρδα εκεί που ο Ανδρέας μεγάλωσε κοντά στον παππού και τη γιαγιά του, κάηκε ο τόπος όταν έβαλε το γκολ στο ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση και λίγο αργότερα όταν η Εθνική Ελλάδος σφράγισε τη νίκη– πρόκριση στους 16.

«Όταν είδα πως ο Ανδρέας δεν ξεκινούσε και σε αυτό το παιχνίδι, απογοητεύτηκα. Πήγα να ξαπλώσω να κοιμηθώ. Άκουσα τον άντρα μου από το σαλόνι να μου φωνάζει λίγα λεπτά αργότερα “έλα μπαίνει το παιδί” και σηκώθηκα να τρέξω στην τηλεόραση». Με τα παραπάνω λόγια η γιαγιά του ποδοσφαιριστή, Νίκη, περιέγραψε στο ilialive πως ξεκίνησε η μεγάλη βραδιά γι’ αυτήν και τον άντρα της. «Όταν έβαλε ο Ανδρέας το γκολ, η χαρά μας ήταν απερίγραπτή. Έξω ακούγαμε να γίνεται χαμός, να πέφτουν ντουφεκιές, ξεσηκώθηκε ο κόσμος» συνέχισε. Περιγράφοντας τον εγγονό της, η κ. Νίκη έχει μόνο καλά να πει για εκείνον. «Είναι καλό παιδί, υπάκουος και προσεκτικός. Θα πάει μπροστά, το αξίζει». Τι ήταν όμως γι’ αυτήν το γκολ του Ανδρέα και η πρόκριση της Εθνικής; «Πάνω από όλα είναι η Ελλάδα μας. Μας έχουν βουλιάξει, πρέπει να ακουστούμε θετικά και εμείς λίγο. Χάρηκε ο κόσμος με αυτό που έγινε και είμαστε πολύ περήφανοι που ο Ανδρέας είχε τέτοια συμβολή στην πρόκριση».

«Δεν σταματήσαμε να μιλάμε στα τηλέφωνα. Μας παίρνουν όλοι να μας δώσουν συγχαρητήρια για τον Αντρέα μας. Ο κόσμος χάρηκε πολύ»… «Έχουν περάσει από το σπίτι μας σήμερα γνωστοί, συγχωριανοί, φίλοι και συγγενείς να μας δώσουν συγχαρητήρια για τον Αντρέα. Ο Αντρέας είναι δυο φορές παιδί μας, έτσι είναι με τα εγγόνια. Και είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι που όλη η Ελλάδα ξετρελάθηκε με την πρόκριση αυτή», περιέγραψε ο παππούς του, Σάκης. «Πήραμε την κόρη μας τηλέφωνο και δεν μπορούσε να μιλήσει από τη συγκίνηση» συμπληρώνει, βάζοντάς μας στο κλίμα που επικρατεί στην οικογένεια του Ανδρέα Σάμαρη. Όσο για τη συνέχεια ο κ. Σάκης, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Τι να πούμε, είμαστε μια μικρή χώρα, μπροστά σε θηρία. Είδατε τι έγινε, ποιοι έμειναν έξω. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την Κόστα Ρίκα, αλλά όλα μπορούν να συμβούν». Και η συμβουλή του παππού, σημαντική και πολύτιμη για τον Ανδρέα Σάμαρη. «Ανδρέα να προσέχεις, τα πας, καλά, δουλεύεις σωστά. Μην κάνεις πέναλτι, να προσέχεις να μην κάνεις λάθη» είπε. « Έχει δυνατό σουτ και μπορεί να κάνει πολλά παρότι αγωνίζεται πιο πίσω», συμπλήρωσε. Ο Ανδρέας Σάμαρης δεν έχει κοντά του την οικογένειά του στη Βραζιλία. Οι γονείς και ο αδερφός του ταξίδεψαν έως τη Νέα Υόρκη ακολουθώντας τον στα φιλικά προετοιμασίας που έδωσε εκεί η Εθνική. Ο Ανδρέας έφυγε για την Βραζιλία μαζί με την ομάδα και οι γονείς του επέστρεψαν στην Ελλάδα, με τις ευχές τους να τον ακολουθούν. Τώρα μπροστά είναι το ματς με την Κόστα Ρίκα την Κυριακή και εκεί όπως είπε και ο παππούς του, όλα μπορούν να συμβούν.