Ο Κιλιάν Μπαπέ σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας αυτές τις μέρες. Από τη μια, το media tour του για να μιλήσει σχετικά με την επιθυμία του να φύγει από την Παρί Σεν Ζερμέν για τη Ρεάλ Μαδρίτης και το μέλλον του. Από την άλλη, η εξαιρετική του εμφάνιση στον ημιτελικό του UEFA Nations League όπου καθοδήγησε τη Γαλλία στη νίκη με 3-2 επί του Βελγίου και στον τελικό της Κυριακής (10/10) κόντρα στην Ισπανία.

Με τα τωρινά δεδομένο ο 22χρονος Γάλλος σούπερ σταρ την 1η Ιανουαρίου θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευθεί ανοιχτά με όποια ομάδα θέλει, καθώς το συμβόλαιο του με την Παρί Σεν Ζερμέν λήγει τον Ιούνιο του 2022. Κι ενώ όλες οι μεγάλες ομάδες τον ονειρεύονται, υπάρχει ένα πρόσωπο κλειδί που μπορεί να καθορίσει την καριέρα του: η μητέρα του, Φαϊζά Λαμάρι.

Είναι εκείνη που διαχειρίζεται την εικόνα του γιου της, τί επικοινωνεί προς τα έξω και τί όχι. Μετά από τις συνεντεύξεις του Μπαπέ στο γαλλικό δίκτυο «RMC Sport» και στην εφημερίδα «L’ Equipe», όπου μίλησε για πρώτη φορά για τη διάθεσή του να πάρει μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν, όμως, η Λαμάρι που έδωσε ελπίδα στην Παρί Σεν Ζερμέν και παράλληλα προκάλεσε ρίγη στους παράγοντες των άλλων ομάδων. «Ναι, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Παρί Σεν Ζερμέν και οι συζητήσεις πηγαίνουν καλά», είπε στην εφημερίδα «Le Parisien».

Ο ρόλος της

Ο πατέρας του Μπαπέ, Βιλφρίντ, ασχολείται μονάχα με το αγωνιστικό σκέλος της καριέρας του. Ποδοσφαιριστής και προπονητής, λογαριάζεται ως ο επίσημος ατζέντης του αφού καρπώνεται τις προμήθειες των συμβολαίων του, αλλά ο «εγκέφαλος» θεωρείται η μητέρα του. Ο χωρισμός τους πριν από μερικούς μήνες δεν έχει επηρεάσει τις business.

Με καταγωγή από την Αλγερία, η 47χρονη ήταν επαγγελματίας παίκτρια χάντμπολ κι έφτασε ως την πρώτη κατηγορία της Γαλλίας. Δίδαξε στον Κιλιάν από μικρή ηλικία τις θυσίες που απαιτεί ο αθλητισμός στο υψηλότερο επίπεδο. Όταν ο γιος της πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2017 από τη Μονακό του είπε να σηκώσει το ανάστημά του και να μην επιτρέψει σε κανέναν να τον μειώσει. Ενοχλήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον όταν διέρρευσε στα ΜΜΕ πως ο Νεϊμάρ, ο έτερος σταρ της ομάδας, δεν τον σεβόταν και τον κορόιδευε στ’ αποδυτήρια. Γι’ αυτό και μετά από μερικούς μήνες άρχισαν οι πρώτοι ψίθυροι περί διάθεσης να πάρει μεταγραφή.

Προστατευτική, με ισχυρό χαρακτήρα και με κοινωνική δράση είναι αυτή που επιλέγει ποιες προτάσεις θα φτάσουν τελικά στον Μπαπέ και ποιες όχι. Τον κατευθύνει στα εμπορικά ζητήματα και στην επιλογή των συνεργασιών του, αλλά και στο φιλανθρωπικό του έργο μέσω του ιδρύματός του. Χάρη στη μητέρα του είναι ακόμη στενά δεμένος με τα γαλλικά προάστια και τη συνοικία Μποντί.

Υπάρχει κι ένα τρίτο πρόσωπο που ασχολείται με την καριέρα του ποδοσφαιριστή. Η δικηγόρος Ντελφίν Βερχέιντεν. Η Φαϊζά και η Βερχέιντεν ήθελαν ο Κιλιάν να πάρει τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Βιλφρίντ επιθυμούσε την παραμονή του στην Παρί Σεν Ζερμέν. «Σε τελική ανάλυση χρειάζεται να είναι το επίκεντρο ενός πρότζεκτ και ν’ αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουν. Είναι δικό του θέμα», ανέφερε. Τα τελευταία τρία χρόνια, η εικόνα του Μπαπέ έχει διαφοροποιηθεί. Ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά ζητήματα, προσιτός προς τους fans, ειλικρινής στις συνεντεύξεις του και πάντοτε ενοχλημένος με τον τρόπο που τον παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και ζητάει μεγαλύτερη προστασία από την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Δεν ήταν τυχαίο που η Λαμάρι αποφάσισε να μιλήσει η ίδια. Το αφήγημα δεν το «χτίζει» ο Μπαπέ, αλλά η μαμά του.

https://www.newsbeast.gr/tag/real-madritis