Σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από την 14η Ιουνίου 1987 που αποτέλεσε εφαλτήριο για την περαιτέρω εξέλιξη του μπάσκετ, αλλά κυρίως θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους Έλληνες. Από την ημέρα εκείνη, το άθλημα απέκτησε άλλη αξία για τον ελληνικό λαό και αυτό χάρη στην τότε εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης, η οποία έδωσε έναν συγκλονιστικό αγώνα απέναντι στη Σοβιετική Ένωση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και νίκησε με σκορ 103-101 στην παράταση.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης στο Eurobasket ’87 μίλησε στον Βασίλη Αναστασιάδη από την εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τον θρίαμβο του 1987.

Ήταν μια εκτόξευση της πίστης των Ελλήνων στις δυνατότητές τους

«Είναι αλήθεια ότι εκείνη η παρέα έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει ότι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Αυτό ήταν ίσως το κυριότερο μήνυμα, αφού καταφέραμε να βάλουμε τον εγωισμό μας κάτω από το εμείς και να συνεργαστούμε. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και δημιούργησε αρκετά μεγάλες επιτυχίες σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο το αθλητικό αποτέλεσμα, αλλά ήταν και μια εκτόξευση της πίστης των Ελλήνων στις δυνατότητές τους» δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Μιλώντας για την επέτειο από τη συγκλονιστική εκείνη ημέρα και την αντίδραση του κόσμου μέχρι σήμερα ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να θυμάται τις μεγάλες στιγμές που έζησαν στο γήπεδο, κόντρα σε ομάδες μεγαθήρια της εποχής.

Απαντώντας στο ερώτημα του Κώστα Παπαχλιμίντζου για το πώς ξεπέρασαν στον ημιτελικό την στουδαία Γιουγκοσλαβία των Πέτροβιτς, Κούκοτς, Βράνκοβιτς και Ράτζα ο πρώην μπασκετμπολίστας και προπονητής δήλωσε ότι όντως ήταν από τις καλύτερες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη. «Εκείνοι περίμεναν πως και πώς να μας κερδίσουν σε αυτό το παιχνίδι, αλλά είχαμε τη συγκέντρωση που έπρεπε, τη συμπαράσταση του κόσμο» σημείωσε.

«Δεν χάσαμε ποτέ το κουράγιο μας να ανατρέψουμε το σκορ μια και κατά τη διάρκεια του ματς βρεθήκαμε να χάνουμε μέχρι και 10 πόντους. Σε προηγούμενο τουρνουά είχαμε δείξει ότι μπορούμε να παίξουμε με οποιονδήποτε αντίπαλο κοιτώντας τον στα μάτια. Απλά ο κόσμος δεν το ήξερε πολύ καλά αυτό». Πλέον ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με την Giannakis Academy, κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου γιορτάζει τον θρίαμβο της Εθνικής Ομάδας μαθαίνοντας σε νεαρά παιδιά τα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας.

«Χαίρομαι πάρα πολύ όταν αυτές τις μέρες βρίσκομαι στην ακριτική Ελλάδα, γιατί όπως είπα και στην αρχή της συζήτησής μας θεωρώ ότι έχουμε πολλές μεγάλες δυνατότητες και πρέπει να παρακινούμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν βουνα», πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκης.