Ο Τζουάν Πλάθα θα αποτελέσει τον διάδοχο του Ηλία Καντζούρη στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, με την Ένωση να δίνει τα χέρια με τον 59χρονο Ισπανό τεχνικό και να τον πείθει να συνεχίσει την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζουάν Πλάθα, ο οποίος θα εργαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είπε το «ναι» στην «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ έπειτα από τις γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες της διοίκησής αυτής.

Η ΑΕΚ, πλέον, έχει τον… άνθρωπο που ήθελε στον πάγκο – έναν προπονητή με πλούσιο βιογραφικό και παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος στην Ευρώπη και με μεγάλες επιτυχίες. Αυτό αν μη τι άλλο, προϊδεάζει και για το πρότζεκτ που θα μπει μπροστά ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου καθώς η ΑΕΚ θα επιδιώξει να γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια στην Basket League.

Ο Πλάθα, ο οποίος έχει στην τροπαιοθήκη του δύο τίτλους EuroCup (2007, 2017), άρχισε την καριέρα του ως πρώτος προπονητής στη Ρεάλ Μαδρίτης (2006-09), ενώ το διάστημα 2009-2012 μεταπήδησε στη Ρεάλ Μπέτις.

Η αγωνιστική περίοδος 2012-13 τον βρήκε στη Λιθουανία καθοδηγώντας τη Ζαλγκίρις, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Ισπανία και να θητεύσει για πέντε χρόνια στη Μάλαγα (2013-18). Ακολούθησε η Ρωσία και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (2018-20), ενώ τη σεζόν 2020-21 επέστρεψε στη Ρεάλ Μπέτις.