Η Αργεντινή νίκησε την Ολλανδία στη διαδικασία των πέναλτι και πήρε την πρόκριση για τους ημιτελικούς του Μουντιάλ 2022, όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία, σε ένα παιχνίδι με πολλά νεύρα, όπως δείχνουν και τα όσα έλεγε ο τερματοφύλακας Εμιλιάνο Μαρτίνες προς τον πάγκο των «οράνιε» μετά το τέλος του αγώνα και ενώ οι συμπαίκτες του πανηγύριζαν για την πρόκριση.

Ήταν το παιχνίδι στο οποίο έγινε ρεκόρ κίτρινων καρτών σε Μουντιάλ, με τους παίκτες των δύο ομάδων να έρχονται στα χέρια περισσότερες από μία φορές. Μία ένταση που δεν έφυγε μετά το τέλος της διαδικασίας των πέναλτι αλλά παρέμεινε, όπως έδειξε και το φραστικό επεισόδιο του Λιονέλ Μέσι με τον Βέγκχορστ.

Σε ανάλογη κατάσταση, όμως, ήταν και ο πρωταγωνιστής της Αργεντινής στα πέναλτι, ο Μαρτίνες που απέκρουσε δύο, αφού η κάμερα τον έπιασε να περνάει μπροστά από τον πάγκο της Ολλανδίας και να λέει, μεταξύ άλλων, ότι «σε γ… δύο φορές».

Φράση που κατά πάσα πιθανότητα είπε προς τον προπονητή των «οράνιε», Λουίς Φαν Χάαλ, για τον οποίο στη συνέχεια τόνισε τα εξής στις δηλώσεις του: «Έλεγαν ανοησίες πριν από το ματς. Έπρεπε να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ο προπονητής τους συνέχεια έλεγε ότι θα ήταν το φαβορί αν πήγαινε το παιχνίδι στα πέναλτι. Κράτησα τις δηλώσεις του Φαν Χάαλ στο κινητό μου και τις χρησιμοποιούσα ως κίνητρο κάθε μέρα πριν από το ματς».