Ο πρώτος ηχηρός αποκλεισμός στο Μουντιάλ 2022 είναι γεγονός, αφού το Βέλγιο έμεινε στο 0-0 με την Κροατία και τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου, με τους φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου να βολεύονται με την ισοπαλία και να προκρίνονται στους «16» ως 2οι, πίσω από το εκπληκτικό Μαρόκο.

Το παιχνίδι θα μπορούσε να αρχίσει ονειρικά για τους Κροάτες, οι οποίοι είχαν την πρώτη τους ευκαιρία στα… 7 δευτερόλεπτα (!) με το σουτ του Πέρισιτς που έφυγε λίγο άουτ. Μια φάση που έδινε και τον τόνο για τη συνέχεια του παιχνιδιού, με τους Βέλγους να βγαίνουν μπροστά και να έχουν τη δική τους πρώτη ευκαιρία στο 11′ με τον Καράσκο μετά το γύρισμα του Μέρτενς από δεξιά. Και αμέσως μετά, στο 13′, είχαν και τη δεύτερη, με το κακό πλασέ του Μέρτενς μετά την ωραία πάσα του Ντε Μπρόινε στην αντεπίθεση.

Το ματς είχε πολύ καλό ρυθμό και στο 15′ είχε και μια φάση στην οποία ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Κροατίας για ανατροπή του Κράμαριτς από τον Καράσκο, αλλά τελικά από το VAR προέκυψε ότι υπήρχε οφσάιντ και η απόφαση για πέναλτι ακυρώθηκε. Παρέμεινε, επομένως, το 0-0 και στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, με τους Κροάτες να έχουν μια άστοχη κεφαλιά με τον Λιβάγια το 33′ και τους Βέλγους να μην μπορούν να γίνουν απειλητικοί.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της, έβγαινε αργά στην επίθεση και γενικά δεν μπορούσε να βρει χώρους, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει και απειλητικό. Και επειδή αυτό σήμαινε και αποκλεισμό, ο προπονητής προσπάθησε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του με την έναρξη της επανάληψης, βγάζοντας τον Μέρτενς και βάζοντας τον Λουκάκου.

Και τελικά αυτός ήταν που θα γινόταν μοιραίος για το Βέλγιο, αφού είχε δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες, προ κενής εστίας, μέσα σε δύο λεπτά, αλλά… κατάφερε να μην αξιοποιήσει καμία, στέλνοντας αρχικά τη μπάλα στο δοκάρι με σουτ και στη συνέχεια άουτ με κεφαλιά. Αυτές ήταν οι πρώτες δύο μεγάλες φάσεις που είχε ο Βέλγος φορ, γιατί στη συνέχεια ήρθαν άλλες δύο.

Ο Λουκάκου, όμως, δεν μπορούσε για κανένα λόγο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, καταδικάζοντας έτσι την ομάδα του σε αποκλεισμό αφού το 0-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (90′ Μάγερ), Κράμαριτς (64′ Πάσαλιτς), Πέρισιτς, Λιβάγια (64′ Πέτκοβιτς).

Βέλγιο: Κουρτουά, Ντεντόνκερ (72′ Τίλεμανς), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Μενιέ (87′ Ε. Αζάρ), Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καστάνιε, Τροσάρ (59′ Τ. Αζάρ), Καράσκο (72′ Ντόκου), Μέρτενς (46′ Λουκάκου).