Η Ελίνα Τζένγκο άρχισε να… ξεχρεώνει τα γραμμάτια στην οικογένειά της. Η 19χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης πλέον, από τότε που αποφάσισε πως θα κάνει πρωταθλητισμό, είχε βαλθεί να φτάσει ως την κορυφή. Όχι για τη… δόξα και τον εαυτό της, αλλά για να ανταποδώσει όσα έκαναν οι γονείς της για να τη μεγαλώσουν.

Η Ελίνα πέρασε από χίλια κύματα για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα κι ας γεννήθηκε στην Ελλάδα. Επρεπε να τελειώσει το γυμνάσιο για να προχωρήσει η διαδικασία. Ως τότε δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί ως Ελληνίδα. Αυτό το δικαίωμα το πήρε επιτέλους πριν από τέσσερα χρόνια περίπου. Και φρόντισε να δείξει σε όλους ότι από αυτή τη καθυστέρηση, μόνο ο ελληνικός αθλητισμός είχε να χάσει.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες, «αργυρή» στον κόσμο στην ίδια κατηγορία (το 2021) και με ένα παγκόσμιο ρεκόρ στην πορεία το οποίο δεν μέτρησε από γκάφα της ομοσπονδίας, η Τζένγκο έδειχνε πως ήταν αποφασισμένη από την αρχή να ξεπληρώσει τις θυσίες των γονιών της. Πατέρας αστυνομικός, μητέρα δασκάλα, παράτησαν τα πάντα στην Αλβανία για να μεγαλώσει η οικογένειά τους σε καλύτερες συνθήκες. Έτσι βρέθηκαν στην Χαλκιδική όπου και μένουν μόνιμα. Ο μεν πατέρας έπιασε δουλειά σε οικοδομές και η μητέρα της ως καθαρίστρια.

Και η Ελίνα θέλει αυτές τις θυσίες που κάνουν για τα παιδιά τους, να πιάσουν τόπο. Και τα καταφέρνει μια χαρά ως τώρα, παρά το γεγονός ότι είναι αναγκασμένη να προπονείται σε έναν χώρο που από τη μία έχει γκρεμό και από την άλλη ένα κτίριο να στέκεται μπροστά τους. Για χώρο ρίψεων στη Χαλκιδική, ούτε λόγος…

«Οτι κάνουν το κάνουν για εμάς. Και έχω βάλει στόχο να σταματήσει να ταλαιπωρείται η μητέρα μου και θέλω να το κάνω με τον πρωταθλητισμό. Ξέρω πως σκέφτεται πρώτα πως θα μας μεγαλώσει χωρίς να μας λείψει κάτι και θέλω να της το ανταποδώσω. Να την ξεκουράσω» έλεγε η Τζένγκο σε συνέντευξη στο Gazzetta Women πρόσφατα.

Ταβάνι ο ουρανός…

Και με την θέλησή της δείχνει πως είναι αποφασισμένη να το πετύχει. Από την στιγμή που κέρδισε το δικαίωμα να αγωνίζεται ως Ελληνίδα, δεν χάνει αγώνα για αγώνα σε μεγάλη διοργάνωση. Ακόμη και με… ένα χέρι όπως έκανε στο Ευρωπαϊκό Νέων το 2020 όπου έμεινε εκτός βάθρου για μία μόλις θέση!

Πριν αρχίσει η σεζόν, ονειρευόταν τελικό στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο Παγκόσμιο ο τελικός δεν ήρθε, αλλά στο Ευρωπαϊκό τα… ρήμαξε όλα.

Μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ Κ23 και χρυσό μετάλλιο στην Ευρώπη. Η μικρότερη σε ηλικία στην ιστορία του ακοντισμού που το πετυχαίνει. Και η μικρότερη Ελληνίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης σε άνδρες ή γυναίκες, στην ιστορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου.

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα όνειρά της δεν έχουν ταβάνι.

«Θέλω να φτάσω να γίνω αθλήτρια κατηγορίας Μπολτ» είχε δηλώσει η Τζένγκο. Έχει μεγάλο και δύσκολο δρόμο για να διανύσει ώστε να φτάσει ως εκεί. Έκανε πάντως μία ωραία αρχή στο Μόναχο…

Πηγή: gazzetta.gr