Επεισοδιακή ήταν η 10η διαδρομή του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. Διαδηλωτές σταμάτησαν τη διεξαγωγή του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα στον κόσμο για περίπου δέκα λεπτά προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή.

Απέμεναν περίπου 36 χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί το 10ο ετάπ του Tour de France, όταν ο πρωτοπόρος του πελοτόν, Αλμπέρτο Μπετιόλ, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κατάσταση: έπρεπε να περάσει ανάμεσα από ανθρώπους που ήταν καθισμένοι στην άσφαλτο και είχαν ανάψει βεγγαλικά. Με το που οι οργανωτές αντιλήφθηκαν τι συνέβη, έδωσαν εντολή σε όλους τους ποδηλάτες να μειώσουν την ταχύτητά τους προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, μέχρι που σταμάτησαν την κούρσα για μερικά λεπτά, όχι περισσότερα από δέκα.

Οι εννιά ακτιβιστές, που ήταν δεμένοι, ήθελαν να στείλουν το μήνυμά τους για την προστασία του οικοσυστήματος του Μον Μπλαν που βρίσκεται κοντά από τη 10η διαδρομή καθώς ο Ποδηλατικός Γύρος βρίσκεται στο στάδιο που περνάει από τις γαλλικές Άλπεις. Διαμαρτυρόμαστε «για να σταματήσουμε την τρελή πορεία προς την εξαφάνιση της ανθρωπότητας», ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωσή της η ομάδα ακτιβιστών Dernière Rénovation, που ανέλαβε την ευθύνη για το «στοπ» στον αγώνα. «Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται να μιλάμε για την κλιματική κρίση και μας οδηγούν σ’ έναν κόσμο όπου ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας δεν θα υπάρχει», συμπλήρωσαν.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους ποδηλάτες, όπως ο Ισπανός Μαρκ Σολέρ, της UAE Team Emirates, ομόσταβλος του πρωτοπόρου και φαβορί για να κερδίσει τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, Ταντέι Πόγκατσαρ, άφησαν τα ποδήλατά τους και έκατσαν μαζί με τους διαμαρτυρόμενους δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στο αίτημά τους, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να τους πείσουν να φύγουν ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας. Άλλοι, πάλι, έκαναν… κύκλους προκειμένου να μην «παγώσουν».

Λίγη ώρα μετά, πάντως, όλα επέστρεψαν στην… κανονικότητα και ο αγώνας συνεχίστηκε με τον Μάγκνους Κορτ Νίλσεν να φτάνει πρώτος στον τερματισμό με εντυπωσιακή προσπάθεια στο φινάλε.