Τη μακέτα που δείχνει πως θα είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού παρουσίασε την Πέμπτη (24/2) ο Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Κοτζιά για το πρόγραμμα της «Διπλής Ανάπλασης».

Ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, ανέλυσε όλα τα κομμάτια των συμβάσεων ξεχωριστά και υπογράμμισε πως το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα έναρξης των έργων και αποπεράτωσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού προσδιορίζεται για την τριετία Οκτώβριος 2023-Ιούλιος 2026. Δήλωσε δε πως η χρηματοδότηση όλου του πρότζεκτ και των έργων υποδομής είναι πλέον απόλυτα εξασφαλισμένη από το Ταμείο Στήριξης και το πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων, ενώ τόνισε πως οι συνολικές επενδύσεις στις δύο περιοχές και όλα όσα θα γίνουν θα αγγίξουν τα 470 εκατ. ευρώ.

«Θα είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Θα παίζει εκεί και η Εθνική Ελλάδος» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την έναρξη της παρουσίασης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης και των Συμβάσεων μεταξύ του δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα.

Η μακέτα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού

«Ο δήμος προχωρά σε διπλή ανάπλαση στην Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό» είπε και τόνισε πως «η παραχώρηση του νέο γηπέδου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι για 99 χρόνια».

«Πρόκειται για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και συνολικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχουν έκταση 7.500 τμ» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Θα είναι ένα γήπεδο 40.000 θέσεων

«Πρόκειται για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και συνολικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχουν έκταση 7.500 τμ» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης και εξήγησε ότι το παλιό γήπεδο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα κατεδαφιστεί.

«Πρώτα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου και θα μπει ο Παναθηναϊκός μέσα και μετά θα γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας» διευκρίνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Στον χώρο του νέου γηπέδου θα κατασκευαστούν επτά εμπορικά καταστήματα αλλά και μουσείο ιστορίας του τμήματος ποδοσφαίρου» επεσήμανε.

Η χωροταξική μακέτα για την ανάπλαση του Βοτανικού

Τον Οκτώβριο του 2023 ξεκινά η κατασκευή του γηπέδου

Όπως τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης «η κατασκευή του γηπέδου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023 και αναμένεται να τελειώσει τον Ιούλιο του 2026».

«Αυτά τα δύο χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλά θέματα επείγοντα. Όλα αυτά μέσα στην πανδημία. Υλοποιούμε ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά στην Αθήνα. Υλοποιούμε τη Διπλή Ανάπλαση που είναι το μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα. Στην καρδιά της πόλης αποκτάμε ελεύθερο πράσινο χώρο. Στον Βοτανικό μεγαλώνουμε την πόλη με όχημα μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση. Όλα αυτά διατηρώντας σταθερά στο μυαλό το εκτόπισμα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης ομάδας της Αθήνας. Ενημερώσαμε τις άλλες δυνάμεις του Δημοτικό Συμβουλίου. Προσπαθούμε για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τέτοια έργα πρέπει να είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Τους κορμοράνους η Αθήνα τους έχει… πληρώσει ακριβά» επεσήμανε.

«Ευχαριστώ τον κ. Μαλακατέ, τον κ. Αλαφούζο, αλλά και τους συνεργάτες τους. Η ενότητα είναι αναγκαία για να πετύχει ο Παναθηναϊκός. Ευχαριστώ τη ΑΕΠ Ελαιώνα, αλλά και τον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του. Η συμφωνία αποτελείται από μία διμερής και μία τριμερής σύμβαση. Οι δυσκολίες ήταν πολλές γιατί όλο αυτό ήταν πολύπλοκο» υπογράμμισε.

«Η Διπλή ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του δήμου Αθηναίων» δήλωσε.

«Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ και στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και περιβαλλοντικών υποδομών» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η μεταφορά των εν λόγω εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας, βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών έχει διπλό στόχο: την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί και τη διερεύνηση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας» ανέφερε.

«Το ιστορικό της Διπλής Ανάπλασης εξηγεί την δυσπιστία και τον κυνισμό κάποιου όταν ακούει για το έργο. Είναι ένα έργο θωρακισμένο με έναν ισχυρότατο θεσμικό οπλοστάσιο. Από το 2013 μέχρι το 2020 πέσαμε σε χειμέρια νάρκη. Με τα μνημόνια αυτά τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες εξειδικεύτηκαν μέσω των συμβάσεων» συμπλήρωσε.

«Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται η Ελληνική Κυβέρνηση, ο δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Ο δήμος Αθηναίων διασφαλίζει τη ωριμότητα της διαδικασίας, συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, επιταχύνει τα στάδια υλοποίησης του έργου και έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του. Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν προβεί στην κατάρτιση διμερών συμφωνιών. Για την ακρίβεια δύο διμερείς και μία τριμερείς σύμβαση» ανέφερε ο δήμαρχος.

Έτσι θα είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Τα βασικά σημεία της σύμβασης μεταξύ δήμου και ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το γήπεδο

Οι συμβάσεις με τις οποίες «συνδέεται» η πλευρά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (με δήμο Αθηναίων, ΠΑΕ και ΑΕΠ Ελαιώνα) αναμένεται να «ανέβουν» εντός των επόμενων ημερών στην επίσημη ιστοσελίδα του Αθλητικού Ομίλου, προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση και εικόνα τα μέλη του, που θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», στην καθοριστική Γενική Συνέλευση η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Η (τέταρτη) διμερής σύμβασης ανάμεσα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την πλευρά του δήμου Αθηναίων – που εκπροσωπεί επί της ουσίας και την Πολιτεία – η οποία αφορά στις εμπορικές χρήσεις του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού είναι αντίστοιχα έτοιμη και περιμένει πλέον τις… υπογραφές και την εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη όσον αφορά στις άλλες συμβάσεις.

Σε αυτή περιλαμβάνονται ορισμένα σημεία «κλειδιά», που χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων, μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην τελική μορφή της εν λόγω σύμβασης, τα οποία καταγράφει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Πιο αναλυτικά:

  • Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός (ως υποχρέωση μίσθωσης της νέας ποδοσφαιρικής αρένας) αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου όλα τα έξοδα συντήρησης, καθώς επίσης και τα λειτουργικά έξοδα του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το σύνολό τους περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση, που προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
  • Επίσης έχει ήδη συμφωνηθεί ένα φιξ ποσό που θα δίνεται σε ετήσια βάση από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ως «ενοίκιο» για τις εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, διαφημίσεις, σουίτες κλπ) κι ένα μικρότερο απ’ την ονοματοδοσία του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, την οποία θα «καρπώνεται» στο μεγαλύτερο μέρος της η ΠΑΕ. Εφόσον τα έσοδα απ’ τη χρήση του γηπέδου είναι μεγαλύτερα απ’ την αρχική αναλογία που έχει συμφωνηθεί, θα αυξάνεται αναλογικά και το ποσό που θα δίνεται ως «ενοίκιο» απ’ την ΠΑΕ προς δημοτική αρχή και κράτος, που θα μοιράζονται αυτά τα χρήματα σε ποσοστό 35%-65% για να καλυφθεί σταδιακά το κόστος κατασκευής του γηπέδου.
  • Πέρα απ’ το 15% που θα καταβάλλονται προς την πλευρά του Ερασιτέχνη απ’ τα εισιτήρια και τις διαφημιστικές πινακίδες γα τα 49 χρόνια απ’ την ημέρα έναρξης λειτουργίας του ποδοσφαιρικού γηπέδου (κάτι που έχει «κλειδώσει» εδώ και λίγες εβδομάδες με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα καλύπτει το 50% των ετήσιων εξόδων συντήρησης των νέων εγκαταστάσεων του Α.Ο. στην περιοχή του Βοτανικού, ενώ το άλλο 50% θα καταβάλλεται μέσω συγκεκριμένης φόρμουλας απ’ τη δημοτική αρχή (το σύνολο συντήρησης προσεγγίζει τις 600.000 ευρώ ετησίως).