Αύριο παρουσιάζεται από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, το «πακέτο» των συμβάσεων για το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», στο οποίο περιλαμβάνεται και το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Οι πολύπλευρες και πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις ανάμεσα σ’ όλες τις πλευρές που εμπλέκονται με τη «Διπλή Ανάπλαση» (Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΠ Ελαιώνα) ολοκληρώθηκαν, τα συμφωνηθέντα που αφορούν στις μεταξύ τους διμερείς συμβάσεις αποτυπώθηκαν (καθαρογραμμένα) σε χαρτί και το πρωί της Πέμπτης (24/02, 11:00), ο Κώστας Μπακογιάννης θα παρουσιάσει το «πακέτο» των συμβάσεων σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Κοτζιά.

Οι συμβάσεις με τις οποίες «συνδέεται» η πλευρά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (με Δήμο Αθηναίων, ΠΑΕ και ΑΕΠ Ελαιώνα) αναμένεται να «ανέβουν» εντός των επόμενων ημερών στην επίσημη ιστοσελίδα του Αθλητικού Ομίλου, προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση και εικόνα τα μέλη του, που θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», στην καθοριστική Γενική Συνέλευση η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Η (τέταρτη) διμερής σύμβασης ανάμεσα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την πλευρά του Δήμου Αθηναίων – που εκπροσωπεί επί της ουσίας και την Πολιτεία – η οποία αφορά στις εμπορικές χρήσεις του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού είναι αντίστοιχα έτοιμη και περιμένει πλέον τις… υπογραφές και την εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη όσον αφορά στις άλλες συμβάσεις.

Σε αυτή περιλαμβάνονται ορισμένα σημεία «κλειδιά», που χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων, μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην τελική μορφή της εν λόγω σύμβασης, τα οποία καταγράφει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Πιο αναλυτικά:

  • Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός (ως υποχρέωση μίσθωσης της νέας ποδοσφαιρικής αρένας) αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου όλα τα έξοδα συντήρησης, καθώς επίσης και τα λειτουργικά έξοδα του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το σύνολό τους περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση, που προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
  • Επίσης έχει ήδη συμφωνηθεί ένα φιξ ποσό που θα δίνεται σε ετήσια βάση από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ως «ενοίκιο» για τις εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, διαφημίσεις, σουίτες κλπ) κι ένα μικρότερο απ’ την ονοματοδοσία του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, την οποία θα «καρπώνεται» στο μεγαλύτερο μέρος της η ΠΑΕ. Εφόσον τα έσοδα απ’ τη χρήση του γηπέδου είναι μεγαλύτερα απ’ την αρχική αναλογία που έχει συμφωνηθεί, θα αυξάνεται αναλογικά και το ποσό που θα δίνεται ως «ενοίκιο» απ’ την ΠΑΕ προς δημοτική αρχή και κράτος, που θα μοιράζονται αυτά τα χρήματα σε ποσοστό 35%-65% για να καλυφθεί σταδιακά το κόστος κατασκευής του γηπέδου.
  • Πέρα απ’ το 15% που θα καταβάλλονται προς την πλευρά του Ερασιτέχνη απ’ τα εισιτήρια και τις διαφημιστικές πινακίδες γα τα 49 χρόνια απ’ την ημέρα έναρξης λειτουργίας του ποδοσφαιρικού γηπέδου (κάτι που έχει «κλειδώσει» εδώ και λίγες εβδομάδες με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα καλύπτει το 50% των ετήσιων εξόδων συντήρησης των νέων εγκαταστάσεων του Α.Ο. στην περιοχή του Βοτανικού, ενώ το άλλο 50% θα καταβάλλεται μέσω συγκεκριμένης φόρμουλας απ’ τη δημοτική αρχή (το σύνολο συντήρησης προσεγγίζει τις 600.000 ευρώ ετησίως).