Ένα πολύ σπάνιο αντίγραφο των πρώτων γραπτών κανόνων του ποδοσφαίρου, άθλημα που ιδρύθηκε από τον αγγλικό σύλλογο Σέφιλντ το 1858, δημοπρατήθηκε σήμερα στο Λονδίνο για 56.700 λίρες (πάνω από 65.500 ευρώ), ανακοινώθηκε από τον οίκο δημοπρασιών του Sotheby΄s.

Αυτό το ποσό περιλαμβάνεται στο εκτιμώμενο εύρος, που ήταν μεταξύ 50.000 και 70.000 λιρών. Όπως εξηγεί το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), είναι ένα από τα δύο γνωστά αντίγραφα της πρώτης έκδοσης των κανονισμών ποδοσφαίρου, στο οποίο αναπτύχθηκε το παιχνίδι όπως γνωρίζουμε.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, το αντίγραφο εκτυπώθηκε από τη Sheffield Football Club, που ιδρύθηκε το 1857 και θεωρήθηκε το παλαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Οι 16 σελίδες του εγχειριδίου, σε καλή κατάσταση, βρέθηκαν σε ένα άλμπουμ βικτοριανής εποχής που συλλέγει αναμνήσεις από τη Σέφιλντ και προσφέρουν μια πρώτη κωδικοποιημένη έκδοση του αθλήματος.

Η εξέλιξη των κανόνων ήταν επίσης παρούσα, με χειρόγραφους σχολιασμούς και μια επιπλέον ενότητα που δίνει έμφαση στην απαγόρευση του «χτυπήματος» ή του «σπρωξίματος» της μπάλας με τα χέρια, πιθανότητα που επιτρεπόταν προηγουμένως σύμφωνα με τους κανονισμούς, εξηγεί το AFP.

«Ο σύλλογος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σύγχρονου παιχνιδιού: το έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα, η γωνία και η εγκάρσια γραμμή είναι καινοτομίες του παιχνιδιού της Σέφιλντ», η οποία ήταν επίσης «η πρώτη έκφραση της σύγχρονης ποδοσφαιρικής κουλτούρας».

Το εγχειρίδιο φέρει την υπογραφή (με μολύβι) του Γουίλιαμ Μπέικερ, ενός από τους καλύτερους παίκτες της Σέφιλντ και μέλους της επιτροπής που ενέκρινε το τελικό σχέδιο των κανόνων, στις 21 Οκτωβρίου 1858.

Στη συνέχεια εκτυπώθηκαν τον επόμενο χρόνο και διανεμήθηκαν σε όλα τα μέλη του συλλόγου. Το μόνο άλλο γνωστό αντίγραφο ήταν στα αρχεία του συλλόγου, τα οποία πωλήθηκαν τον Ιούλιο του 2011 έναντι 881.000 ευρώ.