Η υπεροψία  και το φλέγμα των Άγγλων σε όλο της το μεγαλείο λίγο πριν τη σέντρα στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί όπου η Βιγιαρεάλ πήρε τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πριν συνεχίσουμε λοιπόν θα πρέπει να σταθούμε στις δηλώσεις κάποιων παλαιών άσων της Γιουνάιτεντ πριν τη σέντρα. Σχόλια που ήταν και η αφορμή για να γραφτεί αυτό το άρθρο. Είμαστε σε κλίμα EURO και αυτές οι ποδοσφαιρικές συζητήσεις μας αρέσουν πολύ! Μην ξεχνάτε, ότι ήδη στην Vistabet υπάρχουν πάρα πολλά μακροχρόνια στοιχήματα για το EURO!

Ο Πολ Σκόουλς λοιπόν, είπε ότι «εδώ παίζουμε με τη Βιγιαρεάλ» με έναν αρκετά υποτιμητικό τόνο όταν ρωτήθηκε για τον βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού. Τόνισε μάλιστα ότι οι κόκκινοι διάβολοι παίζουν με μία ομάδα που τερμάτισε 7η σε μία πραγματικά κακή La Liga. Οπότε άφηνε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα πράγματα θα ήταν μάλλον εύκολα για τη μεγάλη του αγάπη. Μαζί του συμφώνησαν στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο ο Ρίο Φέρνιναντ, όσο και ο Όουεν Χάργκριβς.

Υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο

Κι όμως η Βιγιαρεάλ ήταν αυτή που πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι. Το κίτρινο υποβρύχιο προέρχεται από μία μικρή κωμόπολη, οι κάτοικοι της οποίας ενδεχομένως να χωρούν όλοι στο Ολντ Τράφορντ. Και τι μ’ αυτό; Στο ποδόσφαιρο πρέπει να αποδεικνύεις την ανωτερότητα σου μέσα στο χορτάρι σε 90 ή περισσότερα αν χρειαστεί, λεπτά. Κι αυτό δεν το έκανε η ομάδα του Σόλσκιερ. 

Η κατάρα των ημιτελικών για τη Βιγιαρεάλ

Πριν περάσουμε όμως στον Έμερι ας δούμε τι είχε κάνει η Βιγιαρεάλ στην Ευρώπη σε πρότερες καλές πορείες. Πάντα σταματούσε στα ημιτελικά. Το 2006 ήταν στο Πρωταθλητριών με την Άρσεναλ και στο Γιουρόπα Λιγκ είχε αποκλεισμούς το 2004 από τη Βαλένθια, το 2011 από την Πόρτο και το 2016 από τη Λίβερπουλ. Αυτή η κατάρα των αποκλεισμών στα ημιτελικά λοιπόν έσπασε υπό την καθοδήγηση του Ουνάι Έμερι. 

Μόνο τυχαίος δεν είναι

Αν όχι η Βιγιαρεάλ, ο Έμερι τουλάχιστον άξιζε πολύ μεγαλύτερο σεβασμό από τους αντιπάλους του. Ο Ισπανός προπονητής έχει κάνει το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ δικό του. Από το 2014 και μετά όταν το κατέκτησε για πρώτη φορά έχει φτάσει σε πέντε τελικούς και πλέον έχει κατακτήσει τους τέσσερις από αυτούς. Με τη Σεβίλλη έκανε τρεις σερί κατακτήσεις το 2014, το 2015 και το 2016. Με την Άρσεναλ έφτασε στον τελικό το 2019 αλλά τον έχασε και μετά από έναν χρόνο διάλειμμα επέστρεψε για να το πάρει με τη Βιγιαρεάλ κόντρα στο μεγάλο όνομα που αυτή τη φορά ήταν η Γιουνάιτεντ. 

Τα ρεκόρ του Έμερι

Παραμένει ο προπονητής με το καλύτερο ρεκόρ στον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν. Έμεινε 22 ματς αήττητος με την Άρσεναλ, η καλύτερη επίδοση των κανονιέρηδων στη μετά-Βενγκέρ εποχή μέχρι και σήμερα. Φυσικά τρία σερί Γιουρόπα Λιγκ δεν έχει μπορέσει να πάρει κανείς άλλος. Από το 2013 και μετά έχει παίξει 22 φορές σε διπλά νοκ άουτ παιχνίδια. Ξέρετε κάτι; Δεν έχει αποκλειστεί ποτέ! Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Αυτός είναι μέσα σε λίγες γραμμές ο Έμερι, ο οποίος οδηγεί τη Βιγιαρεάλ στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ φυσικά γίνεται και ο προπονητής που φέρνει τη Βιγιαρεάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μία κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου. 

Οπότε… σεβαστείτε

Και κάπου εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος υψώνοντας μάλιστα το δάχτυλο του ενός χεριού προς τους υπερόπτες Άγγλους. Από που και ως που τέτοια υποτίμηση; Για ποιον λόγο; Και με όλον τον σεβασμό στη Γιουνάιτεντ, έχει κάνει πολύ λιγότερα σαν σύλλογος στη μετά-Φέργκιουσον εποχή, σε σχέση με το τι έχει κατακτήσει ο Έμερι σε όποιον σύλλογο κι αν βρίσκεται. Κάπως έτσι ο Ισπανός κλείδωσε τον τελικό στο τέμπο που ήθελε, διαχειρίστηκε καλά το ματς και δεδομένου ότι δικαιολογημένα ήταν φαβορί η Γιουνάιτεντ, κέρδισε στη μάχη των πάγκων και τον Σόλσκιερ για να μην χάσει το ματς, είτε στο 90λεπτό, είτε στην παράταση. Και κάπως έτσι οι παλιές δόξες της Γιουνάιτεντ δεν πιστεύαν αυτό που τους βρήκε και πως έχασαν αυτόν τον τίτλο.