Μια σειρά από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης συμφώνησαν να φτιάξουν μια νέα ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα (ESL), που θα ανταγωνίζεται στα ίσα το Champions League.

Παρά το γεγονός ότι η νέα διοργάνωση δεν θα αντικαταστήσει τα εθνικά πρωταθλήματα, όπως την Premier League της Αγγλίας ή τη La Liga της Ισπανίας, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα πρωταθλήματα των χωρών τους.

Γιατί συμβαίνει όμως μια τέτοια αποσχιστική κίνηση στον κόσμο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

Όπως παρατηρεί το BBC, τα λεφτά φαίνεται να είναι η κινητήριος δύναμη. Το ESL ισχυρίζεται ότι θα καταλήξει σε μεγαλύτερη διανομή εσόδων για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος.

Το ποδόσφαιρο χτυπήθηκε αλύπητα από τον κορονοϊό, σε όρους εσόδων, κάποιος πρέπει όμως να πληρώσει τα χρυσά συμβόλαια των αστεριών.

«Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια πανδημία έχει επιταχύνει την αστάθεια του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», γράφουν στο κοινό ανακοινωθέν οι 12 ιδρύτριες ομάδες.

Η νέα λίγκα ισχυρίζεται πως τα έσοδα θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά που αποδίδει ο τωρινός ευρωπαϊκός διαγωνισμός και εκτιμάμε πως θα είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ» κατά τα πρώτα μάλιστα στάδια.

Η κίνηση αναμένεται να πλήξει τα εθνικά πρωταθλήματα που έχουν τεράστια τηλεοπτικά κοινά στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, όπως η βρετανική Premier League και η ιταλική Serie A.

Η UEFA προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι ομάδες που θα παίζουν μπάλα στο νέο πρωτάθλημα θα αποκλειστούν από κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Όσο για τους παίκτες, δεν αποκλείεται να μην μπορούν να παίξουν στις εθνικές τους ομάδες.

Το σχέδιο για μια νέα λίγκα δεν είναι καινούριο, κυκλοφορεί ως φήμη από τον περσινό Οκτώβριο και έχει να κάνει με την JP Morgan.

Οι ιδρύτριες ομάδες θα μοιραστούν 3,5 δισ. δολάρια. Κορυφαίες ομάδες από το αγγλικό, το ισπανικό και το ιταλικό πρωτάθλημα έχουν πει το ναι, οι ομάδες Γαλλίας και Γερμανίας δεν φαίνεται ωστόσο να προσχωρούν.